17
Τετ, Ιουλ
28 Νέα Άρθρα

Διευκρινίσεις για το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου

Υπουργείο Υγείας
Typography

Ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού κατά του πνευμονιοκόκκου μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τη συχνότητα των διεισδυτικών λοιμώξεων από τον πνευμονιόκοκκο (π.χ. πνευμονία, βακτηριαιμία, μηνιγγίτιδα κ.ά.) καθώς και τη συχνότητα της πνευμονίας ως επιπλοκής της γρίπης και συνιστάται μόνο στις ακόλουθες ομάδες:

- Υγιή παιδιά ≤5 ετών με το συζευγμένο εμβόλιο, όπως συνιστάται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και σύμφωνα με τις οδηγίες που αναφέρονται σε αυτό  (Σχετ. 1 και 4)

- Άτομα 5-60 ετών με το μη συζευγμένο, πολυσακχαριδικό, 23δύναμο εμβόλιο κατά του στρεπτόκοκκου της πνευμονίας, που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

  • Συγγενείς αντισωματικές ανεπάρκειες (κυρίως έλλειψη της lgG2)
  • Μόλυνση από τον ιό HIV
  • Κληρονομική ή επίκτητη ανοσοκαταστολή εξαιτίας   νοσήματος ή θεραπείας ή άλλης (εκτός του HIV) ιογενούς λοίμωξης
  • Μειονεκτική σπληνική λειτουργία ή ασπληνία π.χ. δρεπανοκυτταρική νόσο, υπερσπληνισμό, χειρουργική αφαίρεση του σπλήνα
  • Νεφρωσικό σύνδρομο ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
  • Σακχαρώδη διαβήτη
  • Χρόνια συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
  • Χρόνιες πνευμονοπάθειες
  • Διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού από συγγενείς ή επίκτητες αιτίες
  • Κοχλιακά εμφυτεύματα

- Άτομα άνω των 60 ετών (με το μη συζευγμένο, πολυσακχαριδικό 23δύναμο εμβόλιο κατά του στρεπτόκοκκου της πνευμονίας)

Επισημαίνεται ότι η διάρκεια του ανοσοποιητικού επιπέδου του μη συζευγμένου πολυσακχαριδικού 23δύναμου εμβολίου είναι πέντε (5) έτη. Επίσης, και το συζευγμένο και το μη συζευγμένο εμβόλιο κατά του πνευμονιοκόκκου δύναται να χορηγηθεί ταυτόχρονα με οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο σε διαφορετικό σημείο του σώματος ή οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή χωρίς να απαιτείται μεσοδιάστημα.

Τονίζεται ότι ο εμβολιασμός θα γίνεται μόνο στα άτομα που ανήκουν στις ανωτέρω ευπαθείς ομάδες πληθυσμού με αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση. Οι άποροι και ανασφάλιστοι θα καλύπτονται από τις Δ/νσεις Υγείας . των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, ενώ όλοι οι υπόλοιποι από τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Τέλος, η διάθεση των εμβολίων από τα φαρμακεία θα γίνεται μόνο με αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση, συνοδευόμενη από συνταγή (Σχετ. 5).

Παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την πιστή εφαρμογή του παρόντος.

Η ιστοσελίδα  fskilkis.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.