25
Τρι, Ιουν

 Οδηγίες για τα εμβόλια και την συνταγογράφησή τους σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες οδηγίες του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού και του ΕΟΠΥΥ.

Κωδικοί συνταγογράφησης ICD- 10 γενικά για εμβόλια μεμονωμένα ή συνδυασμοί από Z23 ως Z27.9

Αντιγριπικό Εμβόλιο

Το αντιγριπικό εμβόλιο διατίθεται, στα πλαίσια της καθορισμένης εμβολιαστικής περιόδου, από τα Ιδιωτικά φαρμακεία και μόνο για τους ασφαλισμένους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως αυτές καθορίζονται από το Yπουργείο Υγείας στο εκάστοτε ισχύον Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Η διάθεση του εμβολίου γίνεται άνευ συμμετοχής. Το ΥΥΚΑ συστήνει αντιγριπικό εμβολιασμό ΚΑΙ στις εγκύους α’ τριμήνου (εκτός των εγκύων β’ και γ’ τριμήνου).

Οι Αγροτικοί ιατροί μπορούν να συνταγογραφούν τα Αντιγριπικά εμβόλια.

Απαραίτητη η αναγραφή του κωδικού συνταγογράφησης ICD10 Ζ25.1 .

Εμβόλιο Πνευμονιόκοκκου

Tα εμβόλια πνευμονιόκκοκου δεν χρειάζονται φυλασσόμενη συνταγή!

Εμβόλια HPV (Gardasil-Cervarix)

Στη χώρα μας διατίθενται το διδύναμο ( HPV 2) και το τετραδύναμο ( HPV 4) εμβόλιο HPV.

Μικρότερη ηλικία χορήγησης: 9 έτη

Το εμβόλιο χορηγείται σε ηλικίες από 11 έως και 15 ετών, αλλά και από 15 έως και 26 ετών εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί στη συνιστώμενη ηλικία (χωρίς να διασφαλίζεται η προφύλαξή τους εάν ήδη έχουν μολυνθεί από τύπο του ιού που περιέχεται στο εμβόλιο).

Τα εμβόλια HPV2 και HPV4 χορηγούνται σε 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών (σχήμα 0, 6) σε κορίτσια ηλικίας 11 έως και μέχρι 15 ετών. Η διαπίστωση για μη νόσηση ή μη εμβολιασμού για άνω των 15 γίνεται από τον γιατρό και δε χρειάζεται πλέον γνωμάτευση. Εφόσον η έναρξη του εμβολιασμού γίνει μετά τη συμπλήρωση του 15ου έτους, χορηγούνται 3 δόσεις εμβολίου. Σε περίπτωση που οι 2 δόσεις γίνουν σε μεσοδιάστημα μικρότερο των 6 μηνών απαιτείται και 3η δόση μετά τους 6 μήνες.

Το εμβόλιο HPV συνιστάται στις γυναίκες 18- 26 ετών (τρείς δόσεις) και σύμφωνα με το Πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού 2015 - Εμβολιασμοί Ενηλίκων Αρ. Πρωτ. Γ1α/Γ.Π.οικ.6055/22-01-2015, το εμβόλιο HPV (Gardasil-Cervarix) στις γυναίκες 18-26 ετών θα χορηγείται δωρεάν μέχρι 31/12/2016. Χορηγείται επίσης και σε ομοφυλόφιλους άνδρες έως 26 ετών.

Tι αλλάζει στη χορήγηση του Gardasil σύμφωνα με το Νέο Πρόγραμμα Εμβολιασμού

Εμβόλιο ιού ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) (Μικρότερη ηλικία χορήγησης: 9 έτη)

 • Ο εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων ενδείκνυται σε αγόρια και κορίτσια για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς επίσης και των καρκίνων του στοματοφάρυγγα, του πρωκτού και του πέους, όπως και καλοήθων νοσημάτων σχετιζόμενων με τον ιό. Η μέγιστη προστασία επιτυγχάνεται εφόσον ο εμβολιασμός ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Στη χώρα μας διατίθεται το εννεαδύναμο (HPV9) εμβόλιο HPV.
 • Ο εμβολιασμός HPV συστήνεται για αγόρια και κορίτσια στην ηλικία 9–11 ετών. Σε περίπτωση που ο εμβολιασμός δεν γίνει στη συνιστώμενη ηλικία, μπορεί να γίνει αναπλήρωση έως την 9 ηλικία των 18 ετών. Επισημαίνεται ότι το εμβόλιο HPV αποζημιώνεται πλήρως σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 15-18 ετών μέχρι 31.12.2023. Ο περιορισμός στην αποζημίωση δεν αφορά τις ομάδες αυξημένου κινδύνου που περιγράφονται στη συνέχεια.
 • Σχήμα εμβολιασμού με HPV (HPV9) ανάλογα με την ηλικία έναρξης του εμβολιασμού:
 • Έναρξη εμβολιασμού <15 ετών: 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών (σχήμα 0, 6). Σε περίπτωση που οι 2 δόσεις γίνουν με μεσοδιάστημα μικρότερο από 5 μηνών απαιτείται και 3η δόση τουλάχιστον 3 μήνες μετά.
 • Έναρξη εμβολιασμού >=15 ετών: 3 δόσεις (σχήμα 0, 1–2, 6 μήνες).
 • Σε ειδικές περιπτώσεις αυξημένου κινδύνου συνιστάται εμβολιασμός έναντι του HPV σε άτομα ηλικίας 9–26 ετών σε σχήμα 3 δόσεων (0, 1–2, 6 μήνες) (βλ. ομάδες αυξημένου κινδύνου— λοίμωξη HPV).
 • Τα εμβόλια έναντι του HPV δεν συστήνονται κατά την κύηση, ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να προηγείται test εγκυμοσύνης πριν την έναρξη του εμβολιασμού. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί εγκυμοσύνη, μετά τη χορήγηση του εμβολίου, δεν συστήνεται διακοπή της, αλλά ο εμβολιασμός συμπληρώνεται μετά την ολοκλήρωσή της.

Δυνατότητα συνταγογράφησης έχουν οι παρακάτω ιατρικές ειδικότητες:

Παιδίατροι, Μαιευτήρες Γυναικολόγοι, Γενικοί Ιατροί και Παθολόγοι για ηλικίες μέχρι 18 ετών.

Μαιευτήρες Γυναικολόγοι, Γενικοί Ιατροί και Παθολόγοι και Δερματολόγοι Αφροδισιολόγοι για ηλικίες μέχρι άνω των 18 έως και 26 ετών.

Εμβόλια Ροταροϊού

Σύμφωνα με το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού τα εμβόλια Rotateq-Rotarix συνταγογραφούνται με 25%.

Εμβόλια Απευαισθητοποίησης (Αλλεργιογόνα)

Τα εμβόλια Απευαισθητοποίησης συνταγογραφούνται ΜΟΝΟ από Αλλεργιολόγους αλλά και από Πνευμονολόγους και όχι από ΩΡΛ, διότι με το Αριθ.Πρωτ.: ΔΒ4Γ/23686/21-7-2016 έγγραφο του ΕΟΠΥΥ δεν χορηγούνται πλέον πράσινα συνταγολόγια στους ΩΡΛ και δεν θα συνταγογραφούν εμβόλια για αλλεργίες.

Με το άρθρο 47, ν.4486/2018 χορηγούνται συνταγολόγια ενιαίου τύπου KAI στους πιστοποιημένους από τον ΕΟΠΥΥ ΩΡΛ για συνταγογράφηση εμβολίων απευαισθητοποίησης (αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργική ρινοκολπίτιδα, αλλεργική εκκριτική ωτίτιδα, αλλεργική λαρυγγίτιδα) καθώς και στους πιστοποιημένους από τον ΕΟΠΥΥ παιδιάτρους (αλλεργική ριτίτιδα, αλλεργικό άσθμα, αλλεργία σε υμενόπτερα).

Οι συνταγές θεωρούνται από Ελεγκτή εντός 5 ημερών αν είναι >150€, όμως εκτελούνται όταν γίνει η προμήθεια από τις Εταιρίες (15-30 μέρες). Zητείται η επισύναψη φωτοαντίγραφου του Δελτίου Αποστολής ή Τιμολογίου, ώστε να αποδεικνύεται η τιμή χρέωσης και η ημερομηνία παραλαβής κι έτσι να εγκρίνεται η εκπρόθεσμη εκτέλεση.

Τα εμβόλια απευαισθητοποίησης φέρουν κουπόνι αλλά φυσικά δεν υπάρχουν στα Δελτία Τιμών ή στα προγράμματά διαχείρισης φαρμακείου. Η τιμή του φαρμάκου εισάγεται από τον φαρμακοποιό κατά την εκτέλεση, καθώς για τα εμβόλια απευαισθητοποίησης δεν υπάρχει τιμή στο σύστημα..

Τα εμβόλια απευαισθητοποίησης συνταγογραφούνται σε πράσινες και εκτελούνται χειρόγραφα συνταγογραφούνται μόνο ηλεκτρονικά με συμμετοχή 25% + 1€.

Στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης έχει προστεθεί από 12-02-2022 η δυνατότητα συνταγογράφησης εμβολίων απευαισθητοποίησης.

Συνταγογράφηση Epinephrine (ANAPEN, EPIPEN κλπ)

Τα ANAPEN 150mcg & ANAPEN 300mcg (Κωδικοί ΕΟΦ 266090102 και 266090202 αντίστοιχα) από 19-2-2016 δεν είναι πλέον σκευάσματα έκτακτης εισαγωγής και συνταγογραφούνται ηλεκτρονικά όπως και τα υπόλοιπα σκευάσματα της θετικής λίστας από γιατρό αλλεργιολόγο ή από γιατρό άλλης ειδικότητας βάση γνωμάτευσης αλλεργιολόγου.

Με την Αρ. Πρωτ. ΔΒ4Α/Γ99/9197 12-03-2019 εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ, η συνταγογράφηση και η αναπαραγωγή των συνταγών των εν λόγω φαρμακευτικών σκευασμάτων EPINEPHRINE (ATC: C01CA24), εφεξής θα γίνεται ως εξής:

1. Για άτομα άνω των 16 ετών:

Η αρχική συνταγογράφηση και η επανάληψη συνταγής θα γίνεται από ιατρούς ειδικότητας: Αλλεργιολογίας, Παθολογίας, Δερματολογίας, Ωτορινολαρυγγολογίας, Πνευμονολογίας και Γενικής Ιατρικής.

2. Για άτομα κάτω των 16 ετών:

2.1 Από κάθε παιδίατρο που αντιμετωπίζει το πρώτο επεισόδιο αναφυλαξίας του παιδιού. Σε περίπτωση που χρειάζεται επανάληψη η συνταγή, τότε απαιτείται η γνωμάτευση Παιδιάτρου Διευθυντή Κλινικής ΕΣΥ ή Πανεπιστημιακής Κλινικής ή Αλλεργιολόγου με εμπειρία στη διαχείριση παιδιατρικών νοσημάτων.

2.2 Η συνταγογράφηση και η επανάληψη συνταγής μπορεί να γίνεται από ιατρούς με εμπειρία στη διαχείριση παιδιατρικών νοσημάτων, ειδικότητας: Αλλεργιολογίας, Δερματολογίας, Πνευμονολογίας, Ωτορινολαρυγγολογίας.

Προληπτικοί Εμβολιασμοί ταξιδιωτών σε άλλες χώρες

Το υπουργείο Υγείας με εγκυκλίους του μας ενημερώνει για τη διενέργεια προληπτικών εμβολιασμών ταξιδιωτών προς άλλες χώρες.

Οι συστάσεις των εμβολίων ποικίλλουν ανάλογα με διάφορους παράγοντες που συμπεριλαμβάνουν την ηλικία, το προϋπάρχον ιατρικό ιστορικό και το ιστορικό εμβολιασμού του ταξιδιώτη, τη φαρμακευτική αγωγή του και κυρίως τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και τυχόν αντίδραση σε προηγούμενο εμβόλιο, τον προορισμό και το δρομολόγιο, το σκοπό, το είδος, τη διάρκεια και την εποχή του ταξιδιού, τις δραστηριότητες του ταξιδιώτη και τις συνθήκες παραμονής του.

Είναι σημαντικό να υπάρχει ικανοποιητικός χρόνος για την χορήγηση όλων των απαιτούμενων / συνιστώμενων εμβολίων. Το καλύτερο θα ήταν οι εμβολιασμοί να αρχίσουν τουλάχιστον 1 μήνα πριν το ταξίδι.
Ωστόσο, ακόμα και την τελευταία στιγμή πριν το ταξίδι μπορούν να χορηγηθούν τα εμβόλια. Γίνεται χορήγηση Διεθνούς Πιστοποιητικού Εμβολιασμού («κίτρινο βιβλιάριο»), στους ταξιδιώτες

Τα εμβόλια που συνιστώνται σε ταξιδιώτες (ανάλογα με τη χώρα προορισμού) και γίνονται μόνο στις αρμόδιες Δ/νσεις Υγείας είναι:

 • κατά του κίτρινου πυρετού
 • χολέρας
 • τυφοειδούς πυρετού
 • λύσσας
 • ενέσιμο εμβόλιο έναντι της πολιομυελίτιδας (IPV)

Τα υπόλοιπα εμβόλια που μπορεί να συστήνονται σε ταξιδιώτες, όπως πχ. τα εμβόλια ηπατίτιδας Α και Β, τετάνου διφθερίτιδας, ιλαράς, ερυθράς και παρωτίτιδας, πολιομυελίτιδας και το τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου, διατίθενται στο ελεύθερο εμπόριο και συνταγογραφούνται από τους ιατρούς.

Δεν παρέχονται δωρεάν από το Ελληνικό Δημόσιο.

Ομάδες κινδύνου ανά εμβόλιο:

1. Πνευμονιόκοκος: άτομα άνω των 65 ετών, άτομα άνω των 2 ετών με χρόνια ασθένεια (καρδιοπάθεια, μεταβολικά νοσήματα, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα) η οποία προδιαθέτει σε αυξημένο κίνδυνο και υψηλή βαρύτητα νόσησης από πνευμονιόκκο, άτομα άνω των 2 ετών με λειτουργική ή ανατομική ασπληνία και ανοσοκατασταλμένους.

2. Γρίππη: όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, οι πάσχοντες κάθε ηλικίας από χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού και καρδιαγγειακού συστήματος. Οι πάσχοντες από μεταβολικά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου και του σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια αιμοσφαιρινοπάθειες, οι ανοσοκασταλμένοι καθώς και τα άτομα του στενού τους περιβάλλοντος. Οι επαγγελματίες υγείας κάθε κατηγορίας και ιδιαίτερα όσοι έρχονται σε επαφή με ασθενείς.

3. Ηπατίτιδα Β: επαγγελματίες υγείας κάθε κατηγορίας, εργαζόμενοι σε διαγνωστικά / ερευνητικά εργαστήρια, γενικότερα εργαζόμενοι που δυνητικά έρχονται σε επαφή με βιολογικά υγρά, εργαζόμενοι σε δομές ημερήσιας ή κλειστής φροντίδας χρόνιων παθήσεων και ατόμων με νοητική υστέρηση ή άλλες ψυχικές / νοητικές μειονεξίες, άτομα που είναι τρόφιμοι των παραπάνω δομών και χρήστες αυτών των υπηρεσιών, φυλακισμένοι και προσωπικό των φυλακών, άτομα σε στενή επαφή με φορείς του ιού της Ηπατίτιδας Β (σεξουαλική / οικογενειακή), εκδιδόμενα άτομα, πολυμεταγγιζόμενοι και ασθενείς σε αιμοκάθαρση, χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών, εργαζόμενοι σε κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, εργαζόμενοι σε υπηρεσίες καθαριότητας και επεξεργασίας λυμάτων.

4. Ηπατίτιδα Α: ταξιδιώτες (που πρόκειται ιδιαίτερα να παραμείνουν για αρκετό διάστημα) σε χώρες υψηλής ενδημίας, επαγγελματίες υγείας παιδιατρικών τμημάτων και λοιμωδών νοσημάτων, εργαζόμενοι στην καθαριότητα δήμων και κοινοτήτων καθώς και στην επεξεργασία λυμάτων, χρόνιοι ηπατοπαθείς, ανοσοκατασταλμένοι, πολυμεταγγιζόμενα άτομα, εργαζόμενοι στην επεξεργασία και εμπορία τροφίμων, εκδιδόμενα άτομα, χρήστες ενδοφλεβίων ουσιών, προσωπικό βρεφονηπιακών σταθμών.

Διάβασε περισσότερα στα παρακάτω άρθρα για αναλυτική ενημέρωση με την σχετική Νομοθεσία και εγκυκλίους.

Άρθρα σχετικά με το θέμα Εμβόλια

Η ιστοσελίδα  fskilkis.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.