16
Κυρ, Ιουν

Οδηγίες, εγκύκλιοι, νομοθεσία και σχετικά άρθρα σχετικά με την εκτέλεση παραπεμπτικών διαβητολογικού υλικού.

Παραπεμπτικά αναλωσίμων σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να γράφουν όλοι οι Ιατροί συμβεβλημένοι και μη, ποσότητες ανάλογα με τις προβλεπόμενες (δείτε παρακάτω το σχετικό άρθρο με τους πίνακες), έχουν ισχύ 10 ημέρες εντός των οποίων πρέπει να εκτελεστούν από τα φαρμακεία!

Ειδικότητες ιατρών που μπορύν να συνταγογραφήσουν αναλώσιμα Σ/Δ:

 • Παθολόγοι - Ενδοκρινολόγοι - Παιδίατροι - Νεφρολόγοι - Γενικοί γιατροί ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
 • Αγροτικοί γιατροί (με γνωμάτευση ειδικού)
 • Γυναικολόγοι (για διαβήτη κυήσεως, με γνωμάτευση του ενδοκρινολόγου)

Επιτρέπονται και δίμηνες ποσότητες από 1-7-2013.

Απαραιτήτως η εκτέλεση γνωματεύσεων θα πρέπει να συνοδεύεται από:

 • ημερομηνία εκτέλεσης
 • σφραγίδα και υπογραφή φαρμακοποιού
 • υπογραφή παραλαβόντος
 • επικόλληση ταινιών γνησιότητας
 • ονοματεπώνυμο ασφαλισμένου
 • ΑΜ ασφαλιστικού φορέα
 • ΑΜΚΑ ασφαλισμένου
 • ΑΜΚΑ ιατρού
 • ημερομηνία έκδοσης
 • σφραγίδα και υπογραφή ιατρού
 • ποσοστό συμμετοχής 0% ή 25% ανάλογα με το τί υπογράφει ο ιατρός

Τα παραπεμπτικά αναλωσίμων σακχαρώδη διαβήτη δεν χρειάζονται θεώρηση δεδομένου ότι θα ελέγχονται μηχανογραφικά μέσω eΔΑΠΥ.

Για τους Ευρωπαίους πολίτες που κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας), απαιτείται επισύναψη φωτοτυπίας της Κάρτας Ευρωπαίου πολίτη κατά την εκτέλεση και υποβολή των γνωματεύσεων ιατροτεχνολογικών προϊόντων στο edapy.

Κατέβασε το έντυπο!ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟΥ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ Σ/Δ ΕΟΠΥΥ

Προσοχή! Από 1-11-2014 ΔΕΝ εκτελούνται παραπεμπτικά αναλωσίμων σακχαρώδη διαβήτη που φέρουν εμπορική ονομασία. Θα πρέπει να αναγράφουν μόνο την ποσότητα και  το είδος π.χ. "ταινίες" και "σκαρφιστήρες".

Ποσοστά συμμετοχής και ποσότητες αναλώσιμων υλικών για Σακχαρώδη Διαβήτη με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ

Το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αξία του αναλωσίμου υγειονομικού υλικού που προμηθεύο­νται από το εμπόριο είναι 25%.

Δεν καταβάλλουν συμμετοχή για το Υγειονομικό Υλικό οι πάσχο­ντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, αυτοί που κάνουν χρήση αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης.

Σε περίπτωση που απαιτούνται επιπλέον ποσότητες από τις ανωτέρω ορισθείσες, θα πρέπει να προσκομίζεται απαραίτητα αιτιολογημένη γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού, όπου θα αναφέρεται η ανάγκη για την πρόσθετη αιτούμενη ποσότητα.

Μόνο για ασθενείς που φέρουν αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης επιτρέπεται εναλλακτική διαδικασία, αντί υπεύθυνης δήλωσης, για πιστοποίηση της παραλαβής των υλικών τους.

Δεν καταβάλλουν συμμετοχή για το Υγειονομικό Υλικό:

Σύμφωνα με την κοινή Υπουργική απόφαση Αριθμ. .ΕΑΛΕ/Γ.Π. 47749/ 14-12-2022 (Β’ 6544), «Δεν καταβάλουν συμμετοχή οι δικαιούχοι με Σακχαρώδη Διαβήτη για τα υλικά όπως ορίζονται στο σχετικό Παράρτημα».

Α. οι ασφαλισμένοι που προμηθεύονται το Υλικό από τις Αποθήκες, τα Φαρμακεία και Ιατρεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Β. οι παραπληγικοί, οι τετραπληγικοί, οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε συνεχή θεραπεία υποκατάστασης ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας καθώς και οι υποβληθέντες σε μεταμόσχευση συμπαγών ή ρευστών οργάνων και οι ΗIV θετικοί ασθενείς.

Γ. Οι χρόνια πάσχοντες για τη δαπάνη αγοράς των παρακάτω ειδών αναλώσιμου υγειονομικού υλικού: κα­θετήρων ουρήθρας, ουροσυλλεκτών, υλικών παρά φύσει στομίων και των παρακολουθημάτων τους, υλικών αποσιδήρωσης, συρίγγων ινσουλίνης μιας χρήσης, επιθεμά­των, βελονών φυσιγγοσυρίγγων, βελονών χορήγησης ινσουλίνης, και αναλωσίμων των συσκευών χορηγήσεως ινσουλίνης, τραχειοσωλήνων και υλικών τραχειοστομίας, υλικών για χρησιμοποίηση συσκευών συνεχούς έγχυσης φαρμάκων ή συνεχούς έκχυσης και συσκευών άπνοιας και συσκευών σίτισης.

Στα αναλώσιμα Σ/Δ δεν ισχύει ΕΚΑΣ

Πίνακες χορήγησης, χρέωσης και συμμετοχών αναλωσίμων υλικών Σ/ΔΠίνακες χορήγησης, χρέωσης και συμμετοχών αναλωσίμων υλικών σακχαρώδη διαβήτη από τον ΕΟΠΥΥ

 Πίνακες χορήγησης, χρέωσης και συμμετοχών αναλωσίμων υλικών Σ/ΔΠίνακες Κωδικών ΕΚΑΠΤΥ αναλωσίμων σακχαρώδη διαβήτη

Διάβασε περισσότεραΔιάβασε περισσότερα στα παρακάτω άρθρα για αναλυτική ενημέρωση με την σχετική Νομοθεσία και εγκυκλίους.

 

Άρθρα σχετικά με το θέμα Αναλώσιμα Σακχαρώδη Διαβήτη

Η ιστοσελίδα  fskilkis.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.