25
Τρι, Ιουν

Οδηγίες, εγκύκλιοι, νομοθεσία και σχετικά άρθρα που αφορούν τα φάρμακα ειδικών ασθενειών, τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ).

Γενικές Οδηγίες

κατάλογος ΦΥΚ ΕΟΠΥΥΚατάλογοι ΦΥΚ (ΕΟΠΥΥ - Εξωσωματικής- ΧΝΑ) και πώς χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία

Προσοχή!

 • Από 15-9-2014 χορηγούνται υπό προϋποθέσεις (ΜΟΝΟ αν το αποφασίσουν οι Εταιρίες τους) τα ΦΥΚ που είναι για συνέχιση θεραπείας στο σπίτι  ΜΟΝΟ αν το αποφασίσουν οι Εταιρίες τους!
 • Τα ΦΥΚ διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία για τη συνέχιση της θεραπείας στο σπίτι και συνοδεύονται απαραίτητα με την αντίστοιχη γνωμάτευση του ιατρού. (Βλέπε περισσότερα για τις ιατρικές γνωματεύσεις και την εκτέλεση συνταγών)
 • Αν ένα ΦΥΚ είναι και νοσοκομειακό (μπλε κουπόνι), τότε για τη χορήγησή του θα πρέπει να συνοσεύεται με γνωμάτευση μόνο από ειδικό Ιατρό δημόσιου νοσοκομείου ή ιδιωτικής κλινικής.
 • Φάρμακα με τιμή άνω των 3000 € δεν δίνονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
 • Το ανώτατο όριο εκτέλεσης συνταγών των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι 20.000 € ανά μία άδεια λειτουργίας φαρμακείου ανά μήνα.
 • Ορισμένα από τα ΦΥΚ (με σήμανση στον κατάλογο) χρειάζονται την έγκριση Επιτροπής (βλέπε παρακάτω την σχετική εγκύκλιο).
 • Ανασφάλιστοι του Ν.4270/2014 όλα τα Φάρμακα υψηλού κόστους χορηγούνται αποκλειστικά και μόνον από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Synagis

Το εμβόλιο Synagis είναι ΦΥΚ που χρειάζεται έγκριση από Επιτροπή του ΕΟΠΥΥ για να χορηγηθεί και από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Ο ΕΟΠΥΥ με το αριθ. πρωτ. ΔΒ4Α/οικ.38646/13-10-2015 έγγραφό του, εγκαινιάζει σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης και με έγγραφό του ενημερώνει ακριβώς για τη διαδικασία τους συνταγογράφους ιατρούς και για την εκτέλεση της συνταγής. Προσωρινά και χειρόγραφη προέγκριση Αριθ. Πρωτ.: ΔΒ4Α/Γ99/2350/οικ. 44192/23-11-2015. Νέα συσκευασία του SYNAGIS INJ.SOL 100MG/ML BTx1 GLASS VIALx1ML Αρ. Πρωτ.: ΔΒ4Α/40575/23-11-2015.

To Mimpara χορηγείται από τα Ιδιωτικά φαρμακεία και εναλλακτικά από τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ για όσες ενδείξεις έχουν συμμετοχή.

Ραδιοφάρμακα

Επιπρόσθετα, εξετάζονται τα ραδιοφάρμακα, φάρμακα εξωτερικού που αφορούν σε ατομικές παραγγελίες ή έκτακτες εισαγωγές και όσα αφορούν στις διατάξεις της Υ.Α. 82961 (ΦΕΚ 2219 Β’/09.09.2013) σχετικά με αποζημίωση φαρμάκων που εισάγονται με έκτακτες διαδικασίες από τον ΕΟΦ και το ΙΦΕΤ έως την οριστική αξιολόγηση τους από την αρμόδια επιτροπή ή τη λήξη της ενδεδειγμένης περιόδου θεραπείας.

Ραδιοφάρμακο XOFIGO

Στοιχεία που απαιτούνται στα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έγκριση αποζημίωσης του ραδιοφαρμάκου XOFIGO από τις Επιτροπές Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους ΕΟΠΥΥ. Αρ.Πρωτ: ΔΒ4Α /Γ32/OIK. 13291/13-4-2016

Ενημερωμένο πρότυπο γνωμάτευσης για το ραδιοφάρμακο XOFIGO το οποίο εξετάζεται από τις Επιτροπές Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους ΕΟΠΥΥ. Αρ. Πρωτ: Γ32/2/οικ.2912/23-01-2018 .

Επισημαίνεται ότι όλα τα περιστατικά θα παραπέμπονται στην Επιτροπή Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους Αθήνας.

Φάρμακα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Πολύ πιο περίπλοκο και γραφειοκρατικό, γίνεται το καθεστώς παραλαβής των φαρμάκων για εξωσωματική γονιμοποίηση από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με απόφαση του Οργανισμού.

Γα την παραλαβή φαρμάκων για κάθε προσπάθεια εγκριτικής απόφασης της Επιτροπής για πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας και εξωσωματικής γονιμοποίησης , οι ασφαλισμένοι θα προσκομίζουν επιπλέον στο φαρμακείο ΕΟΠΥΥ και μία ιατρική βεβαίωση από το κέντρο αναπαραγωγής στην οποία πραγματοποιήθηκε η προηγούμενη προσπάθεια και στην οποία ο θεράπων γυναικολόγος ιατρός, θα βεβαιώνει ότι τα φάρμακα της προηγούμενης προσπάθειας έχουν χρησιμοποιηθεί.

Κατά την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών, για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που προσέρχονται για 2η φορά στην Επιτροπή Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, είναι απαραίτητη η "Έκθεση Προηγούμενων Προσπαθειών" (υπόδειγμα επισυνέπτεται Αρ. Πρωτ.: ΔΒ4Α/Φ36/1/οικ.6056 / 22-02-16).

Επίσης στην ίδια βεβαίωση, θα αναφέρει και το αποτέλεσμα της προηγούμενης προσπάθειας. Η βεβαίωση θα φέρει σφραγίδα και υπογραφή του θεράποντος ιατρού.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προχωρά στην κίνηση αυτή, διότι παρατηρείται συχνά το φαινόμενο επιστροφής φαρμάκων εξωσωματικής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ από ασφαλισμένες, οι οποίες τελικά δεν τα χρησιμοποιούν.

Νοσοκομειακά Φάρμακα

Φάρμακα που η χορήγησή τους γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών:

 • Αντιρετροϊκά
 • Αντιαιμορροφιλικοί Παράγοντες
 • Ανταγωνιστές αυξητικής ορμόνης
 • Αυξητική ορμόνη
 • Παρεντερικά διαλύματα Γλυκόζης 50%

Σημειώνεται ότι τα φάρμακα για την επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια (AIDS) διατίθενται από τα φαρμακεία των Κρατικών Νοσοκομείων που διαθέτουν Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων καθώς και από το Α’ Νοσοκομείο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τη σύμφωνη γνώμη του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων.

 

Διάβασε περισσότεραΔιάβασε περισσότερα στα παρακάτω άρθρα για αναλυτική ενημέρωση με την σχετική Νομοθεσία και εγκυκλίους.

 

Άρθρα σχετικά με το θέμα Φάρμακα Υψηλού Κόστους - ΕΟΠΥΥ - Εξωσωματικές

Η ιστοσελίδα  fskilkis.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.