16
Κυρ, Ιουν
27 Νέα Άρθρα

Αντιμετώπιση της κατάχρησης των αναβολικών

Ε.Ο.Φ.
Typography

Εγκύκλιος - Απόφαση Αριθμ. Πρωτ. : 53425 / 18.12.2001 - Αντιμετώπιση της κατάχρησης αναβολικών και γενικά φαρμακευτικών προϊόντων και της χρήσης τους εκτός των θεραπευτικών ενδείξεων.

Σε συνέχεια της υπ'αριθμ. 39600/17-10-2000 Εγκυκλίου ΕΟΦ σχετικά με τη διαφήμιση των φαρμακευτικών προϊόντων μέσω INTERNET, το ΔΣ του ΕΟΦ, με τις υπ' αριθμ. 0-734 και 0-735/12/16/7/01 αποφάσεις του προχωρεί στην αυστηρή εφαρμογή των παρακάτω μέτρων προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της κατάχρησης των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, και ειδικότερα των αναβολικών ουσιών, καθώς και να αποτραπεί η χρήση τους εκτός των εγκεκριμένων θεραπευτικών ενδείξεων.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή στα ακόλουθα:

Τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα πωλούνται μόνο από τα φαρμακεία, με ή χωρίς ιατρική συνταγή, σύμφωνα με τους εγκεκριμένους από τον ΕΟΦ τρόπους διάθεσης.

Η διαφήμιση και η πώληση μέσω των ιστοσελίδων του διαδικτύου (INTERNET) των αναβολικών στεροειδών καθώς και γενικά όλων των φαρμακευτικών προϊόντων απαγορεύεται αυστηρά. Η παράβαση της απαγόρευσης αυτής επιφέρει την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Όλα τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που περιέχουν αναβολικά στεροειδή πρέπει να χορηγούνται με συνταγή φυλασσόμενη επί διετία ανεξαρτήτως της περιεκτικότητάς τους ,όπως προβλέπεται στις ισχύουσες άδειες κυκλοφορίας του ΕΟΦ.

Οι υπεύθυνοι κυκλοφορίας των φαρμακευτικών σκευασμάτων να φροντίσουν ώστε ο τρόπος διάθεσης που προβλέπεται στην άδεια κυκλοφορίας των προϊόντων τους να αναγράφεται ευκρινώς στην εξωτερική συσκευασία.

Συγχρόνως, εφιστούμε την προσοχή στους επαγγελματίες της υγείας (ιατρούς, φαρμακοποιούς) να ακολουθούν τις διατάξεις του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που αφορούν την ορθή συνταγογράφηση και τη διάθεση των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων.

Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι εκτός από τα αναβολικά στεροειδή οι ακόλουθες κατηγορίες προϊόντων και δραστικών ουσιών θα πρέπει να χορηγούνται αυστηρά και μόνο στις εγκεκριμένες ενδείξεις τους και υπό τις προϋποθέσεις της άδείας τους.

  • Αντιβιοτικά [γ' γενεάς κεφαλοσπορίνες (per os), κινολόνες( per os)]
  • Αυξητική ορμόνη
  • Ψυχοδιεγερτικές ουσίες
  • Χοριακή γοναδοτροφίνη
  • Ερυθροποιητίνη
  • Aλλαντοτοξίνη Τύπου Α [(Clostridium Botulinum Toxim Type A)]

Τέλος οι αρμόδιοι ελεγκτικοί φορείς (Υπουργείο Υγείας & Πρόνοιας, Ε.Ο.Φ., Νομαρχίες, Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κλπ) καλούνται να εποπτεύουν τη διακίνηση των φαρμάκων και να ενεργούν αναλόγως, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τις αρμοδιότητές τους.

Η ιστοσελίδα  fskilkis.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.