13
Σαβ, Απρ

Καρκίνος του προστάτη

Επιστημονικά Άρθρα
Typography

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια η οποία θα πρέπει να απασχολεί όλους τους Έλληνες. Κάθε χρόνο πεθαίνουν κατά μέσο όρο 29.742 άνθρωποι, όσος ο πληθυσμός μια μικρής πόλης.

Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Μελέτης του Καρκίνου το 85% με 90% των καρκίνων θα ήταν ιάσιμοι, εάν ανιχνεύονταν στο στάδιο Ι ,δηλαδή στο αρχικό στάδιο.

Περίπου επτά στους δέκα ανθρώπους με καρκίνο ζουν σήμερα φυσιολογικά και για πολλά χρόνια, σε σύγκριση με τους τέσσερις στους δέκα που επιβίωναν από τη νόσο πριν από μερικές δεκαετίες.

prostate_cancer_logoΟ καρκίνος του προστάτη χαρακτηρίζεται πλέον ως ένα πολύ σοβαρό ιατρικό πρόβλημα απ την στιγμή που τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια ασθενείς με καρκίνο του προστάτη διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη ενώ αποτελεί την δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στην Αμερική. Δεν είναι ,λοιπόν,τυχαίος ο μεγάλος αγώνας που γίνεται όσον αφορά την ενημέρωση κι αυτό γιατί ο καρκίνος του προστάτη είναι…

  • ο πιο συχνός καρκίνος στον άνδρα
  • ο 2ος πιο θανατηφόρος
  • βρίσκεται στην ίδια συχνότητα με τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες
  • αποτελεί το  30 - 40 % των νεοδιαγνωσθέντων καρκίνων

Κάθε 15 λεπτά ένας θάνατος συμβαίνει και 5 άνδρες μαθαίνουν ότι πάσχουν από καρκίνο στον προστάτη  παγκοσμίως. Οι μελέτες στις ΗΠΑ αποδεικνύουν ότι ο 1 στους 6 άνδρες κινδυνεύει κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Η εξέταση στον Ειδικό Ουρολόγο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο στην ηλικία των 50 και άνω θεωρείται απαραίτητη και σώζει ζωές.

Ο προστάτης (prostate) είναι ένας εξωκρινής αδένας, ένα αδενο-ινο-μυώδες όργανο του άνδρα. Έχει σχήμα και μέγεθος καστάνου και περιβάλλεται από μία λεπτή κάψα ινώδους συνδετικού ιστού ,την ανατομική κάψα.

Έχει μεγάλη σημασία η σταδιοποίηση του καρκίνου, διότι από αυτήν εξαρτάται η θεραπεία που θα ακολουθήσουμε καθώς επίσης και η αναγνώριση του καρκίνου σε αρχικά στάδια, διότι η θεραπεία στα στάδια αυτά συνοδεύεται από πλήρη ίαση της νόσου.

Είναι ασυμπτωματικός δηλαδή δεν μας δίνει συμπτώματα εκτός και αν συνυπάρχει και διόγκωση του προστάτη. Η διάγνωση στηρίζεται στο ιστορικό, την κλινική εικόνα και στα εργαστηριακά ευρήματα.Ο προσδιορισμός του ειδικού προστατικού αντιγόνου PSA (Prostate Specific Antigen) στο αίμα βοηθάει στην έγκαιρη διάγνωση του καρκινώματος. Φυσιολογικά οι τιμές του κυμαίνονται κάτω του 4 ng/ml.Κάθε ασθενής με αυξημένη τιμή PSA ή με δακτυλική εξέταση ύποπτη για καρκίνωμα, πρέπει να υποβάλλεται σε βιοψία του προστάτη, που γίνεται διορθικά μέσω της ειδικής κεφαλής των υπερήχων.

Έτσι ο ειδικός Ουρολόγος μπορεί πλέον εύκολα να αναζητά και να βρίσκει τον καρκίνο έγκαιρα, όταν είναι εντοπισμένος μέσα από την κάψα. Υπάρχει ,λοιπόν,θεραπεία κι εφόσον διαγνωσθεί στ αρχικά στάδια όπου και τότε δύναται να χειρουργηθεί.

Ποτέ μα ποτέ το PSA χωρίς να συνοδεύεται από την Δακτυλική εξέταση , ποτέ το ένα χωρίς το άλλο.

prostatis_1Να ξέρετε πως είναι αδύνατη η εκτίμηση χωρίς των συνδυασμό των δύο αυτών εξετάσεων. Έτσι ο ειδικός Ουρολόγος μπορεί πλέον εύκολα να αναζητά και να βρίσκει τον καρκίνο έγκαιρα, όταν είναι εντοπισμένος μέσα από την κάψα.

Υπάρχει ,λοιπόν,θεραπεία κι εφόσον διαγνωσθεί στ αρχικά στάδια όπου και τότε δύναται να χειρουργηθεί.

Η Θεραπεία στα αρχικά στάδια

prostatis_2Είναι χειρουργική και ονομάζεται ριζική προστατεκτομή. Η ριζική προστατεκτομή είναι μία επέμβαση που σκοπό έχει την εξαίρεση του καρκίνου του προστάτη. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις ,οι οποίες είναι αρκετές, μπορεί να εκτελεσθεί η ριζική προστατεκτομή με την σύγχρονη διατήρηση του αγγειο-νευρώδους δεματίου. prostatis_2Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την διατήρηση της στύσης και κατ επέκταση την φυσιολογική σεξουαλική ζωή του άντρα. Η επιλογή έχει να κάνει με την εμπειρία , την γνώση του χειρουργού και την επέκταση του καρκινώματος.

Και στις δύο τεχνικές ο καρκίνος αφαιρείται ριζικά με αποτέλεσμα να μιλάμε έως και για πλήρη ίαση.

Η Θεραπεία σε τοπικά ή μη προχωρημένα στάδια

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να εκτελεσθεί η ριζική προστατεκτομή και στον τοπικά προχωρημένο καρκίνο , με πολύ καλά αποτελέσματα. Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις δίδεται φαρμακευτική αγωγή έχοντας στόχο τον πλήρη ανδρογονικό αποκλεισμό ή και σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία εξωτερική ή βραχυθεραπεία.

Πέτρος Δ. Θάνος

Χειρουργός Ουρολόγος

Η ιστοσελίδα  fskilkis.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.