17
Τετ, Ιουλ
28 Νέα Άρθρα

Διεθνείς συμβολισμοί εμβολίων και οδοί χορήγησής τους

Χρήσιμοι Πίνακες του Φαρμακοποιού
Typography

DTP: (Diptheria - Tetanus - Pertussis): Το τριπλό εμβόλιο διφθερίτιδας - τετάνου και κοκκύτου, που περιέχει ανατοξίνες διφθερίτιδας και τετάνου και νεκρούς αιμοφίλους του κοκκύτου.

DTaP: (Dephtheria - Tetanus - acellular Perussis): Διαφέρει από το DTP ως προς το αντικοκκυτικό, που είναι ακυτταρικό (λύση της κυτταρικής μεμβράνης) και περιέχει αδρανοποιημένη κοκκυτική τοξίνη, νηματοειδή αιμοσυγκολλητίνη, διάφορα αιμοσυγκολλητινογόνα και περιακτίνη, ουσία της εξωτερικής κυτταρικής μεμβράνης.

DT: (Diphtheria -Tetanus): Το διπλό εμβόλιο διφθερίτιδας και τετάνου.

T: (Tetanus): Το εμβόλιο του τετάνου.

Td: το διπλό εμβόλιο διφθερίτιδας και τετάνου τύπου ενηλίκου, το οποίο περιέχει ελαττωμένη ποσότητα διφθεριτικής ανατοξίνης (2IU σε 0,5 ml) και τη συνήθη δόση τετανικής ανατοξίνης. Τόσο το εμβόλιο αυτό όσο και τα προηγούμενα χορηγούνται ενδομυϊκώς κατά προτίμηση στο γλουτό ή στην πλάγια επιφάνεια του μηρού.

OPV: (Oral Polio Vaccin): Το αντιπολιομυελιτικό εμβόλιο Sabin με ζώντες εξασθενημένους ιούς πολιομυελίτιδας οροτύπων 1,2 και 3. Χορηγείται από το στόμα.

IPV: (Inctivated Polio Vaccin): Το αντιπολιομυελιτικό εμβόλιο Salk, με αδρανοποιημένους ιδούς πολιομυελίτιδας οροτύπων 1,2 και 3. Χορηγείτια υποδορίως.

MMR: (Measles, Mumps, Rubella): Εμβόλιο κατά της ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς με ζώντες εξασθενημένους ιούς, που χορηγείται υποδορίως ή ενδομυϊκώς στο δελτοειδή μύ.

BCG: (Bacille Calmette - Guerin): Εμβόλιο κατά της φυματίωσης με εξασθενημένα βακτηρίδια φυματίωσης βοείου τύπου. Χορηγείται ενδοδερμικώς στην κατάφυση του δελτοειδούς μυός.

Hep.B: (Hepatitis B): Εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β, που παράγεται με την τεχνική του ανασυνδυασμένου DNA. Χορηγείται ενδομυϊκώς στο δελτοειδή μύ.

Hep.A: (HAV) (Hepatitiw A): Εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Α. Εναιώρημα που περιέχει ιό ηπατίτιδας Α του στελέχους ΗΜ 175 αδρανοποιηθέντα με φορμαλδεϋδη και προσροφημμένο σε υδροξείδιο του αλουμινίου. Χορηγείται ενδομυϊκώς στο δελτοειδή μύ.

Hib: (Haemophilus influenza b): Εμβόλιο κατά των βαρειών λοιμώξεων (μηνιγγίτιδας, σηψαιμίας, πνευμονίας) των βρεφών και νηπίων από το μικρόβιο του αιμόφιλου της ινφλουέντζας τύπου b, που αποτελείται από τον πολυσακχαρίτη της κάψας του μικροβίου συζευγμένο με μια προωτεϊνη π.χ. την ανατοξίνη του τετάνου ή της διφθερίτιδας. Η σειρά των δόσεων δεν είναι απαραίτητο να γίνει με τον ίδιο τύπο συζευγμένης πρωτεϊνης. Χορηγείται ενδομυϊκώς στο δελτοειδή μύ ή στον τετρακέφαλο σε βρέφη και νήπια.

M.V.: (Meningococcal Vaccine): Εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκου (Neisseria meningitidis) που περιέχει αντιγόνα πολυσακχαριτών του ελύτρου έναντι των ομάδων Α και C ή που είναι πολυδύναμο και περιέχει τα αντιγόνα A,C,Y ΚΑΙ W 135. Χορηγείται υποδορίως. Για το μηνιγγιτιδόκοκο της ομάδας Β, δεν υπάρχει εμβόλιο.

R.V.A.: (Rabies Vaccine Absorbed) ή HDCV (Human Diploid Cell Vaccine) ή RDCV (Rhesus Diploid Cell Vaccine): Εμβόλια κατά της λύσσας. Ο RNA ιός της λύσσας έχει ειδικά καλλιεργηθεί σε διπλοειδή κύτταρα ανθρώπου ή διπλοειδή εμβρυϊκά κύτταρα πνεύμονα πιθήκου. Χορηγούνται ενδομυϊκώς στο δελτοειδή μύ.

RIG: (Rabies Immune Globulin): Ανθρώπειος αντιλυσσικός ορός. Χορηγείται ταυτόχρονα ενδομυϊκώς με το εμβόλιο σε άλλο σημείο του σώματος.

Tetracoq: Συνδυασμένο εμβόλιο DTP και ενισχυμένο αντιγονικά IPV (Salk) που συνιστάται σε μερικές χώρες για τις πρώτες τρείς δόσεις στη βρεφική ηλικία. Χορηγείται ενδομυϊκώς.

Η ιστοσελίδα  fskilkis.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.