17
Τετ, Ιουλ
28 Νέα Άρθρα

Κατάλογος Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ)

Χρήσιμοι Πίνακες του Φαρμακοποιού
Typography

Κατάλογος φαρμάκων ειδικών παθήσεων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) και που μπορούν να χορηγηθούν. Φάρμακα με τιμή άνω των 3000 δεν δίνονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Το ανώτατο όριο εκτέλεσης συνταγών των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι 20.000 ανά μία άδεια λειτουργίας φαρμακείου ανά μήνα. Ανασφάλιστοι του Ν.4368/2016 όλα τα Φάρμακα υψηλού κόστους χορηγούνται αποκλειστικά και μόνον από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ενα πολύ ακριβό φάρμακο δεν είναι απαραίτητα και ΦΥΚ, αν δεν βρίσκεται στο παρακάτω πίνακα.

Στον παρακάτω πίνακα τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) είναι χωρισμένα σε στήλες και χρωματικές επισημάνσεις, ανάλογα με τον τρόπο και τις ιδιαιτερότητες διάθεσής τους (επικαιροποίηση 12/2022).

Θετικός Κατάλογος Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων Ν.3816 (22-12-2023)

Επισημάνσεις

Φάρμακα με έγκριση Επιτροπής Δείτε περισσότερα για τη διαδικασία και την πρόσφατη εγκύκλιο με τον κατάλογο. Χρειάζονται απαραίτητα γνωμάτευση από την Ειδική Επιτροπή του ΕΟΠΥΥ. Τα φάρμακα του καταλόγου που φέρουν τη σήμανση της διαγραφής βρίσκονται πλέον εκτός καταλόγου φαρμάκων που χρειάζονται έγκριση επιστροπής. Πρότυπες επικαιροποιημένες γνωματεύσεις για νευρολογικά φάρμακα BOTOX,  DYSPORT,  NEUROBLOC που εξετάζονται από τις Επιτροπές Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους ΕΟΠΥΥ.

Φάρμακα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης - Διατίθενται ΜΟΝΟ από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Δείτε περισσότερες πληροφορίες.

* Παρατηρήσεις

XGEVA: Αποζημιώνεται μόνο σε οστικές μεταστάσεις που οφείλονται σε συμπαγείς όγκους CA μαστού και προστάτη

YERVOY: Ως δεύτερης γραμμής θεραπεία.

ZELBORAF: Αποζημιώνεται μόνο όταν χορηγείται από νοσοκομείο ή φαρμακείο ΕΟΠΥΥ.

ZYTIGA: Αποζημιώνεται μόνο για την ένδειξη της θεραπείας του μεταστατικού ανθεκτικού στον ευνουχισμό καρκίνου του προστάτη σε ενήλικες άνδρες των οποίων η νόσος έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια ή μετά από θεραπεία με χημειοθεραπευτικό σχήμα που περιέχει ABIRATERONE.

XOFIGO: Δικαιολογητικά και πρϋποθέσεις χορήγησης του ραδιοφαρμάκου και επικαιοποιημένο πρότυπο γνωμάτευσης

Όλα τα ιδιοσκευάσματα με την ίδια δραστική και τις ίδιες θεραπευτικές ενδείξεις με εκείνα που συμπεριλαμβάνονται στον ανωτέρω κατάλογο και που ήδη κυκλοφορούν ή ενδεχομένως να κυκλοφορήσουν στο μέλλον, εξυπακούεται ότι θα χορηγούνται από τα αντίστοιχα φαρμακεία του Ιδρύματος. Το ίδιο ισχύει και για βιο-ομοειδή προϊόντα.

Συνταγή με ΦΥΚ θα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται με γνωμάτευση ειδικού Ιατρού, η οποία πιστοποιεί την ανάγκη χορήγησης του φαρμάκου για τη συνέχιση της θεραπείας του ασθενούς στο σπίτι.

** Με εγκύκλιο του το Υπουργείο Υγείας κάνει γνωστό ότι από 1-1-2016, τα νοσοκομειακά φάρμακα θα χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των κρατικών Νοσοκομείων, στους προϋπολογισμούς των οποίων έχουν προβλεφθεί για τον λόγο αυτό, αυξημένες πιστώσεις. Για τον λόγο αυτό δεν θα παραπέμπονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι, με την ένδειξη «στερείται» επί των συνταγών. Τα φάρμακα της στήλης αυτής δεν μπορούν να χορηγηθούν από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Η ιστοσελίδα  fskilkis.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.