17
Τετ, Ιουλ

Ιστορική αναδρομή στα Φαρμακεία του Κιλκίς

Uncategorised
Typography

Φέτος τελείως συγκυριακά συμπληρώνονται 120 χρόνια από την γέννηση του πρώτου φαρμακοποιού που εγκαταστάθηκε στην πόλη του Κιλκίς , 80 χρόνια από την ίδρυση του πρώτου φαρμακείου της πόλης και 30 χρόνια από την ίδρυση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς.

Βρισκόμαστε στα 1888 και την χρονιά αυτή γεννιέται στο ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ της σημερινής FYROM ο πρώτος Φαρμακοποιός της πόλης ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΥΡ. ΜΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ. Σπούδασε στην Φαρμακευτική Σχολή της Κωνστ/πολης, εκεί γνώρισε την Μαρίκα Βασιλειάδου την οποία παντρεύτηκε και μαζί της απέκτησε δύο παιδιά την Αλεξάνδρα και τον Πύρρο. Το 1926 ήρθε στο Κιλκίς όπου και άνοιξε το πρώτο Φαρμακείο. Πέθανε το 1938 σε ηλικία μόλις 50 ετών.

Πέντε χρόνια αργότερα στα 1893 γεννιέται στην Κρώμνη του Πόντου ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΣΜΑ ΙΏΣΗΦΙΔΗΣ ο οποίος σπούδασε Φαρμακοποιός στην Τραπεζούντα του Πόντου και ήρθε στην Θεσ/νικη το 1922 σαν πρόσφυγας. Εργάστηκε στην υγειονομική υπηρεσία του οργανισμού αποκαταστάσεως και επισιτισμού προσφύγων και το 1933 άνοιξε φαρμακείο στο Κιλκίς. Πέθανε το 1943 μόλις 50 ετών και αυτός θύμα των ανώμαλων καταστάσεων της εποχής εκείνης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΣΜΑ ΙΏΣΗΦΙΔΗΣ

Περνάμε στον 20° αιώνα συγκεκριμένα στα 1906 και γεννιέται στην Κατερίνη ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΩΝ. ΤΣΑΧΑΛΙΝΑΣ ο οποίος σπούδασε Φαρμακευτική στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Εγκαταστάθηκε στο Κιλκίς στα 1935 και άνοιξε φαρμακείο επί της οδού 21 Ιουνίου δίπλα από το παλιό βιβλιοπωλείο του Νικολόπουλου. Συνταξιοδοτήθηκε, μετά από 42 χρόνια άσκησης του επαγγέλματος του το 1977.Ήταν αυτός ο οποίος αργότερα μαζί με τον Πύρρο Μισσόπουλο και τον Κοσμά Ιωσηφίδη θα ιδρύσουν την εταιρεία < Φαρμακεία Κιλκίς Ο.Ε>, η οποία θα διαλυθεί το 1977, ύστερα από την ψήφιση, τον Απρίλη του 1978 του Ν.1378 που απαγόρευε την συμμετοχή Φαρμακοποιού σε πλέον των δυο επιχειρήσεων φαρμακείου.Ήταν παντρεμένος με την Ειρήνη και απέκτησαν δυο κόρες την Ελένη Τσαχαλίνα- Μπιμπλή, επίσης Φαρμακοποιό στην Θεσ/νίκη και την Αλεξάνδρα Τσαχαλίνα- Κοσμοπουλου αρχιτέκτονα προϊσταμένη της πολεοδομίας Ευώσμου. Πέθανε στην Θες/νίκη το 1988.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΩΝ. ΤΣΑΧΑΛΙΝΑΣ

Μερικά χρόνια αργότερα στα 1914 γεννιέται στην Κων/πολη ο ΠΥΡΡΟΣ ΜΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ γιος του Στέφανου ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα μαζί με την οικογένεια του σε ηλικία 12 ετών, όταν δηλ. ο πατέρας του άνοιξε το πρώτο φαρμακείο στο Κιλκίς. Σπούδαζε αρχικά στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, στην πορεία όμως λόγο> θανάτου του πατέρα του μετεγγράφει στην Φαρμακευτική σχολή Αθηνών. Με το πέρας των σπουδών του ανέλαβε το Φαρμακείο του πατέρα του στο Κιλκίς.Παντρεύτηκε την Αγάπη Χαλκιά με την οποία απέκτησαν ένα αγόρι και δύο κορίτσια.Πέθανε το 1984 σε ηλικία 70 ετών.

ΠΥΡΡΟΣ ΜΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ

To 1928 γεννιέται στη Θες/νίκη ο ΚΟΣΜΑΣ ΚΩΝ. ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ από γονείς που ήρθαν από τον Πόντο και εγκαταστάθηκαν αρχικά στην Θες/νίκη.Ήρθε στο Κιλκίς το 1932, όταν ο πατέρας του Κώστας άνοιξε το φαρμακείο.Αποφοίτησε από την Φαρμακευτική σχολή Αθηνών τον Ιανουάριο του 1956 και ανέλαβε αμέσως το κληρονομικό Φαρμακείο του πατέρα του, το οποίο μέχρι τότε διατηρούσε η μητέρα του. Απέκτησε τρία παιδιά. Συνταξιοδοτήθηκε το 1990 και πέθανε στο Κιλκίς το1993.

Ο νεότερος των Συναδέλφων ήταν ο Καραγιαννίδης Ηλίας ο οποίος γεννήθηκε στο Πολύκαστρο τον Σεπτέμβρη του 1950. Σπούδασε στην Φαρμακευτική σχολή του ΑΠΘ και μετά την στρατιωτική του θητεία άνοιξε φαρμακείο στην γενέτειρα του το Πολύκαστρο. Παντρεύτηκε την Χριστιανάκη Σταυρούλα και απέκτησαν δύο γιούς, που σήμερα είναι 26 και 23 ετών. Παράλληλα με το επάγγελμα του ασχολήθηκε με τον αθλητισμό στην αρχή σαν ποδοσφαιριστής και αργότερα επί σειρά ετών πρόεδρος της ΑΕ Πολυκάστρου.

Καραγιαννίδης Ηλίας

 Πέραν όμως των συναδέλφων έχουμε και. δύο συνεργάτες που έχουν συνδέσει το όνομα τους με την φαρμακευτική ιστορία αυτού του τόπου.

Η πρώτη είναι η Ζαφειριάδου - Χαλκιά Μόρφω η οποία γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1930 και δούλεψε στο φαρμακείο του κ. Ιωσηφίδη μέχρι την συνταξιοδότησή της το 1977. Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος για 8 χρόνια στον Δήμο του Κιλκίς από το 1986 μέχρι το 1994. Πέθανε το 2000 στο Κιλκίς.

Φαρμακείο Κοσμά Ιωσηφίδη

Ο δεύτερος συνεργάτης, τον οποίο όλοι οι νεότεροι, θυμόμαστε με αγάπη και εκτίμηση , ήταν o ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΥΡ. ΜΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ γεννημένος στο Κιλκίς το 1946. Μόλις ενηλικιώθηκε δούλεψε συνεχώς στο οικογενειακό φαρμακείο του πάτερα του και της Αδερφής του αργότερα, ως Βοηθός Φαρμακοποιού. Παντρεύτηκε την Βασιλική Θεοδοσιάδη και απέκτησε δυο αγόρια, Πέθανε το 2002 σε ηλικία 56 ετών.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΥΡ. ΜΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ

Η ιστοσελίδα  fskilkis.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.