24
Τετ, Απρ
2 Νέα Άρθρα

Σημαντικά άρθρα της νέας ΠΝΠ 20-03-2020 που έχουν άμεση ή έμμεση επίπτωση στην λειτουργία των Φαρμακείων

Π.Φ.Σ.
Typography

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος - 21/03/2020 - Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης. Σημαντικά άρθρα της νέας ΠΝΠ 20-03-2020 που έχουν άμεση ή έμμεση επίπτωση στην λειτουργία των Φαρμακείων.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Επισυνάπτουμε αρχείο με τα ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ της νέας ΠΝΠ που εκδόθηκε στις 20/03/2020 και έχουν άμεση ή έμμεση επίπτωση στην λειτουργία των Φαρμακείων μας.

Τα άρθρα αυτά είναι :

Άρθρο 1o : Μείωση συντελεστή ΦΠΑ για είδη ατομικής υγιεινής και προστασίας
Άρθρο 17o: Μέγιστες ποσότητες διάθεσης μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής στους καταναλωτές
Άρθρο 19o : Προϊόντα δειγματισμού
Άρθρο 20o : Τροφοδοσία καταστημάτων και αγορών - Επίταξη ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, μέσων ατομικής προστασίας και φαρμάκων
Άρθρο 21o : Περιορισμοί ως προς την πώληση αγαθών
Άρθρο 22o : Πρόστιμα και αρμοδιότητα ελέγχου
Άρθρο 23o : Εισαγωγή μετουσιωμένης αιθυλικής αλκοόλης
Άρθρο36o : Άυλη λειτουργία συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων
Άρθρο 49o : Διαδικασία επανέκδοσης συνταγών στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
Άρθρο 51o : Διαδικασία αποστολής φαρμάκων σε ευπαθείς ομάδες και σε ασθενείς που βρίσκονται σε περιορισμό
Άρθρο 52o : Διατάξεις για την πληρωμή και εκκαθάριση λογαριασμών ιδιωτικών φαρμακείων και δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών υγείας
Άρθρο 53o : Διαδικασία επανέκδοσης γνωματεύσεων στο πληροφορικό σύστημα υποβολής δαπανών του ΕΟΠΥΥ e-dapy
Άρθρο 56o : Διαδικασία αντιμετώπισης αδυναμίας διενέργειας της διαδικασίας εκκαθάρισης, ενταλματοποίησης ή πληρωμής των ιδιωτών παρόχων
Άρθρο 57o : Παράταση προθεσμιών Ε.Κ.Π.Υ.

Για την άυλη συνταγή θα σας αποστείλουμε αναλυτικές οδηγίες εντος του Σαββατοκύριακου.

Επιπλέον, επισυνάπτουμε και το ΦΕΚ 68/Α/20-03-2020 με το πλήρες κείμενο της ΠΝΠ.

Σας εφιστούμε την προσοχή στο άρθρο 52 παρ. 2 που αναφέρεται στην παράταση της διαδικασίας της πληρωμής μας στο 100% ,όπως γινόταν μέχρι σήμερα δηλαδή με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο. Η παράταση αυτή δόθηκε μετά από αιτήματά μας που ξεκίνησαν από τις αρχές Δεκεμβρίου και η υλοποίησή της απαιτούσε νομοθετική ρύθμιση.

Επισημαίνουμε ότι στο άρθρο 56 σε περίπτωση απρόβλεπτης, λόγω διασποράς του κορωνοιου, αδυναμίας εκκαθάρισης και ενταλματοποίησης των ιδιωτικών παρόχων, δηλαδή αν εξαιτίας του κορωνοιου αδυνατούν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή μας αποδίδοντας ο ΕΟΠΥΥ σε ποσοστό 80% του αιτούμενου ποσού χωρίς δηλαδή εκκαθαρίσεις , με την αποστολή ηλεκτρονικά των τιμολογίων και χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση φορολογικών και ασφαλιστικών ενημεροτήτων ή βεβαιώσεων οφειλών .

Διαφωνούμε και διεκδικούμε το 95 % του αιτουμένου ποσού επι του τιμολογίου λόγω της της αναγκαιότητας λειτουργίας ΟΛΩΝ των φαρμακείων κάτω από τις συνθήκες που τότε θα έχουν διαμορφωθεί.

Σημειώνουμε ότι αυτό συνάδελφοι μπορεί να συμβεί μόνο στην περίπτωση που το κράτος αδυνατεί επί της ουσίας να λειτουργήσει.

Συνάδελφοι

Η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί υπευθυνότητα και σύνεση και όχι παραπληροφόρηση για την δημιουργία εντυπώσεων και σύγχυσης.

Είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίζουμε τα οποιαδήποτε ζητήματα προκύπτουν.

 

Ο Πρόεδρος                   Ο Γραμματέας

 

Απόστολος Βαλτάς      Κωνσταντίνος Κούβαρης


Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α΄ 68/20.3.2020)


Η ιστοσελίδα  fskilkis.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.