16
Κυρ, Ιουν
27 Νέα Άρθρα

Συμμετοχή των φαρμακοποιών στην Εθνική Προσπάθεια για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19

Π.Φ.Σ.
Typography

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος - Αρ. Πρωτ. 5115/11-12-2020 - Οι Φαρμακοποιοί συμμετέχουν στην Εθνική Προσπάθεια για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19

Προς Τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους Της Χώρας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η Πολιτεία επίσημα, δια του Υπουργού Υγείας ζήτησε τη συνδρομή του Κλάδου μας για την επιτυχία του Προγράμματος Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Κυρίως σε αυτή τη φάση για να ενημερώσουμε τους Έλληνες Πολίτες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Σήμερα, μπροστά στη μεγάλη πρόκληση για τον ασφαλή και καθολικό εμβολιασμό των πολιτών που αποτελεί Εθνική Προσπάθεια, ζητείται και πάλι η συμβολή μας.

Το Προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου μετά από αίτημα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, έφερε άμεσα το θέμα προς συζήτηση σε Έκτακτη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο με μεγάλη πλειοψηφία αποφάσισε την συμμετοχή μας.

Θέσαμε όμως προϋποθέσεις που διασφαλίζουν τόσο τον θεσμικό χαρακτήρα της συμμετοχής μας όσο - κυρίως - και την επιτυχία του εγχειρήματος. Να τονίσουμε εδώ ότι ζητήσαμε:

  • Τον χαρακτηρισμό των φαρμακείων ως Κέντρα Ενημέρωσης και Συμβουλευτικής.
  • Την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων, πριν την έναρξη της διαδικασίας. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την ΗΔΙΚΑ και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε η εφαρμογή να είναι απλούστατη και να απαιτεί ελάχιστο χρόνο από τον Φαρμακοποιό. Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με την ΗΔΙΚΑ και το Υπ.Ψηφιακής Διακυβέρνησης μας ενημέρωσαν ότι η εφαρμογή δεν απαιτεί κανένα κλείσιμο ραντεβού από το φαρμακείο. Απλώς πληκτρολογούμε το ΑΜΚΑ του πολίτη και η εφαρμογή αυτόματα αν είναι επιλέξιμος να εμβολιασθεί εκτυπώνει το έντυπο με τον ορισμό του εμβολιαστικού κέντρου και τις ώρες και τις ημερομηνίες που θα εμβολιασθεί και για τις δύο δόσεις .
  • Την υλοποίηση εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας καμπάνιας ενημέρωσης του κοινού στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των πολιτών αναφορικά με την αναγκαιότητα εμβολιασμού κατά του SARS – CoV – 2 όπως και του ρόλου του Φαρμακοποιού στην προσπάθεια αυτή μέσω τηλεοπτικών σποτ, φυλλαδίων , αφισών κ.λ.π.
  • Την επίσημη και συνεχή επιστημονική ενημέρωση των φαρμακοποιών μέσω των φορέων του Υπουργείου, σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID -19.
  • Τη δυνατότητα διάθεσης των εμβολίων όπως και τη δυνατότητα διενέργειας των εμβολιασμών COVID – 19 και από τα φαρμακεία μας , για εμβόλια τα οποία δεν θα απαιτούν ειδικές συνθήκες (-70˚C) .

Έγινε επίσης αποδεκτή η πρόταση του Υπουργείου υγείας για αποζημίωση ενός ευρώ προ ΦΠΑ για κάθε καταγραφική ενέργεια η οποία θα πραγματοποιείται στα φαρμακεία μας, στην ειδική πλατφόρμα εμβολιασμού κατά του ιού SARS-COV 2.

Το Υπουργείο Υγείας , με έγγραφο του Υπουργού – το οποίο σας αποστέλλουμε - έκανε αποδεκτό το κείμενο των προτάσεων μας, το οποίο επίσης σας επισυνάπτουμε.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Το ΔΣ του ΠΦΣ έχει θέσει στόχους και εργάζεται συστηματικά για την επίτευξη τους. Πρέπει όμως η πολύ σημαντική αυτή εξέλιξη να επικοινωνηθεί για να γίνει κτήμα όλων των συναδέλφων. Με το εκπαιδευτικό σεμινάριο που θα γίνει μέσω του ΙΔΕΕΑΦ, θα λάβετε τα απαραίτητα εφόδια που θα σας χρειαστούν σε αυτή την προσπάθεια.

Σε ένα τόσο κρίσιμο Εθνικό εγχείρημα για τη Δημόσια Υγεία, δεν μπορούμε παρά να ταχθούμε στο πλευρό των υποστηρικτών και πρεσβευτών του εμβολιασμού και όχι των αρνητών.

Ας ενημερώσουμε όλους τους συναδέλφους μας για το θετικό περιεχόμενο των τελευταίων εξελίξεων και το ενδιαφέρον , το οποίο όλοι οφείλουμε να δείξουμε!

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όταν ο ιατρικός κόσμος πληροφορήθηκε την συμμετοχή μας, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας, την οποία σας κοινοποιούμε, ζητώντας να συμμετάσχει και ο κλάδος τους στην διαδικασία αυτή , αναφέροντας «οποιαδήποτε διαφορετική προσέγγιση και αντιμετώπιση θα αποτελούσε διακριτική μεταχείριση σε βάρος των συναδέλφων μας».

Εδραιώνουμε τον κλάδο ως πρωταγωνιστή στη Δημόσια Υγεία. Κατοχυρώνουμε το δικαίωμα για τους εμβολιασμούς ενηλίκων. Εμπλουτίζουμε τις δυνατότητες μας και ενδυναμώνουμε την κοινωνική μας προβολή και αποδοχή. Γινόμαστε χρήσιμοι και απαραίτητοι στο Σύστημα Υγείας και έτσι μόνο χτίζουμε με ασφάλεια τα θεμέλια για την οικοδόμηση του αύριο στο επάγγελμά και στην επιστήμη μας !!

Με Εκτίμηση,

 

Ο Πρόεδρος                        Ο Γραμματέας

 

Απόστολος Βαλτάς            Σεραφείμ Ζήκας

Η ιστοσελίδα  fskilkis.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.