17
Τετ, Ιουλ
28 Νέα Άρθρα

Ενημέρωση για την αποζημίωση διάθεσης των Self Tests και την καταχώρηση των Tests που αγοράζονται

Π.Φ.Σ.
Typography

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος - Αριθμ. Πρωτ. 2480/28-05-2021 - Ενημέρωση για την αποζημίωση διάθεσης των Self tests αναδρομικά από τις 8.4.2021, την σύσταση ομάδας εργασίας για τον διάλογο των δεσμικών θεμάτων του κλάδου και την καταχώρηση των tests που αγοράζονται από τα φαρμακεία

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Κατά την σύσκεψη των συναρμόδιων Υπουργών με εκπροσώπους του ΠΦΣ αποφασίστηκε αποζημίωση με 0,27 ευρώ (με ΦΠΑ) ανά self-test, αναδρομικά από την 8η Απριλίου, οπότε άρχισε η διάθεσή τους στους δικαιούχους μέσω των φαρμακείων, για όσα tests θα διατεθούν δωρεάν από τα φαρμακεία μας. Όπως πληροφορηθήκαμε μέχρι χθες είχαν διατεθεί 19.000.000 self tests και η πρόβλεψη είναι ότι ο αριθμός τους θα ανέλθει στα 25-27.000.000

Το ποσό αυτό θα αποδοθεί ανά φαρμακείο εφάπαξ με ένα συνδυαστικό και αναλογικό τρόπο, ενώ οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα περιγραφούν και θα οριστούν με Υπουργική Απόφαση.

Ταυτόχρονα ξεκινάει άμεσα, εντός της επόμενης εβδομάδας, ο διάλογος για τα θεσμικά ζητήματα του κλάδου, στην Ομάδα Εργασίας που συγκροτήθηκε από εκπροσώπους του ΠΦΣ και συναρμόδιους Υπουργούς, βάσει των δεσμεύσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο Συνεργασίας το οποίο έχει ήδη υπογραφεί με το Υπουργείο Υγείας.

Επίσης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στην χθεσινή συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων για την τροφοδοσία των φαρμακείων με αυτοδιαγνωστικά tests, αποφασίστηκε την επόμενη εβδομάδα να διατεθούν στην εκπαιδευτική κοινότητα τα δύο τελευταία tests για το διάστημα από Δευτέρα 31 Μαΐου 2021 μέχρι και την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021, οπότε τα σχολεία κλείνουν.

Ζητήθηκε επίσης τα tests που πωλούνται από τα φαρμακεία να δηλώνονται στην ίδια πλατφόρμα διάθεσης των δωρεάν Self tests αλλά σε ξεχωριστό πεδίο. Την Τρίτη 01.06.2021 θα ενεργοποιηθεί το πεδίο στο οποίο θα πρέπει να δηλώνονται τα self tests τα οποία αγοράζουν οι πολίτες από τα φαρμακεία για διάφορους λόγους. Η καταχώρηση των self tests τα οποία αγοράζονται αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την αποκλειστική διάθεση των self tests από τα φαρμακεία αφού αποτελεί προϋπόθεση για τον έλεγχο της εγκυρότητας της δήλωσης αποτελέσματος.

Με την ρύθμιση αυτή ουσιαστικά τα self tests δεν θα μπορούν να διακινούνται σε χώρους εκτός των φαρμακείων (φαρμακαποθήκες, εταιρίες διάθεσης Ιατροτεχνολογικών προϊόντων) που μέχρι τώρα παρανόμως διακινούνταν και για τις περιπτώσεις αυτές έχουμε προβεί σε δεκάδες καταγγελίες στον ΕΟΦ.

Ο ΠΦΣ θα διαφυλάξει με κάθε πρόσφορο μέσο την νομιμότητα και τα δικαιώματα των φαρμακοποιών που απορρέουν από αυτήν. Κάθε παραβίαση της νομοθεσίας από όπου και αν προέρχεται θα καταγγέλλεται στις αρμόδιες αρχές.

 

Με Εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος                          Ο Γραμματέας

 

Απόστολος Βαλτάς             Σεραφείμ Ζήκας

Η ιστοσελίδα  fskilkis.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.