21
Τρι, Μάι
22 Νέα Άρθρα

Ηλεκτρονική η επισύναψη της κάρτας Ε.Κ.Α.Α. στις συνταγές Ευρωπαίων πολιτών από 01-01-2024

Π.Φ.Σ.
Typography

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος - Αριθμ. Πρωτ. 4562/02-11-2023 - Θέμα: «Ηλεκτρονική η επισύναψη της κάρτας Ε.Κ.Α.Α στις συνταγές Ευρωπαίων πολιτών από το νέο έτος»

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

Σύμφωνα με την αναρτητέα στο διαδίκτυο εγκύκλιο ΕΟΠΥΥ ΔΒ4Γ/Γ55/07/οικ.24078/19.9.23 που αφορά στην επικαιροποίηση του οδηγού τακτικού ελέγχου συνταγών φαρμάκων, διατηρούνται όλες οι μεταγενέστερες παραδοχές των διευκρινιστικών εγκυκλίων για επιμέρους ζητήματα του διοικητικού ελέγχου για τα οποία παρεμβήκαμε (θεραπεύσιμες ενέργειες για ελλιπείς ή αχνές σφραγίδες ιατρών, απουσία φύλου έκδοσης, ταινίας γνησιότητας κλπ.) Η μοναδική αλλαγή που επιφέρει είναι η αλλαγή στον τρόπο ελέγχου των συνταγών Ευρωπαίων Πολιτών, προβλέποντας συγκεκριμένα την επισύναψη φωτοτυπίας της κάρτας Ε.Κ.Α.Α σε κάθε συνταγή την οποία θα εκτελούμε.

περικοπές σε συνταγές ΕΚΑΑ

Με παρέμβαση του ΠΦΣ στην Φαρμακευτική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ και στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Οργανισμού, διαπιστώθηκε ότι η προσθήκη αυτή προωθείται ως «απαίτηση διακρατικών συμφωνιών οι οποίες έχουν συναφθεί με σκοπό την αποπληρωμή των συνταγών αυτών στον ΕΟΠΥΥ από το κράτος-μέλος στο οποίο ανήκει ασφαλιστικά ο Ευρωπαίος πολίτης.»

Δεν δεχθήκαμε επουδενί όμως την επιβάρυνση των φαρμακείων με την γραφειοκρατική αυτή πράξη, η οποία εκτός των άλλων προέβλεπε και πρόστιμο σε περίπτωση μη προσκόμισης της φωτοτυπίας της κάρτας Ε.Κ.Α.Α όπως ζητείτο στην εγκύκλιο.

Η λύση που τελικά δόθηκε - κατά αντιστοιχία με ό,τι ισχύει στο edapy για τις γνωματεύσεις Ευρωπαίων πολιτών -είναι αυτή της ηλεκτρονικής επισύναψης αρχείου εικόνας της κάρτας Ε.Κ.Α.Α. η οποία θα συνοδεύει ηλεκτρονικά την εκτέλεση της συνταγής Ε.Κ.Α.Α. ώστε αυτή να μην μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς αυτήν την αναγκαία ενέργεια, μηδενίζοντας την οποιαδήποτε πιθανότητα σφάλματος και της επιβολής περικοπών και προστίμων επί των συνταγών αυτών. Το ίδιο ισχύει εδώ και χρόνια και για τη σύμβαση των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων.

Η λύση αυτή της ηλεκτρονικής επισύναψης αρχείου εικόνας της κάρτας Ε.Κ.Α.Α. υλοποιείται ήδη από την εταιρία μηχανοργάνωσης της ΚΜΕΣ σε συνεργασία με τα προγράμματα φαρμακείου, έχοντας παράλληλα εξασφαλίσει παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου για το συγκεκριμένο σημείο ελέγχου (9), προκειμένου η εφαρμογή αυτή να έχει ολοκληρωθεί.

Με Εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος                       Ο Γεν. Γραμματέας

Απόστολος Βαλτάς          Εμμανουήλ Κατσαράκης

 

Η ιστοσελίδα  fskilkis.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.