16
Κυρ, Ιουν
27 Νέα Άρθρα

Περιπτώσεις που εξαιρούνται προσωρινά της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης Ναρκωτικών

Υπουργείο Υγείας
Typography

Υπουγείο Υγείας - Γραφείο Υπουργού - Αρ. Πρωτ.: οικ. 2992/30-07-2019 - Θέμα: Οδηγίες για τη συνταγογράφηση ναρκωτικών φαρμάκων

Με το άρθρο 90 του ν. 4600/2019 (Α΄ 43) τέθηκε σε εφαρμογή στο Σύστημα Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ναρκωτικών φαρμάκων. Λόγω της ταυτόχρονης κατάργησης της χειρόγραφης συνταγής διαπιστώθηκε ότι, δεν μπορούν να συνταγογραφούνται ναρκωτικά φάρμακα στις πιο κάτω αναφερόμενες κατηγορίες ασθενών:

Α. Ασφαλισμένοι φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
Β. Πολίτες (τουρίστες) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας)
Γ. Μετανάστες, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ
Δ. Ασθενείς για τους οποίους εισάγονται εκτάκτως και ατομικά μέσω ΙΦΕΤ ναρκωτικά φάρμακα εξωτερικού. (μικροδέματα).
Ε. Νοσηλευόμενοι ασθενείς σε δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Κατόπιν αυτού και μόνο για τις ανωτέρω κατηγορίες, για προφανείς σοβαρούς και επιτακτικούς λόγους δημόσιας υγείας και έως την οριστική λύση του προβλήματος με νομοθετική ρύθμιση, θα συνεχιστεί το χειρόγραφο σύστημα συνταγογράφησης ναρκωτικών φαρμάκων (μονόγραμμες – δίγραμμες συνταγές) με παράλληλη θεώρηση των βιβλιαρίων ειδικών συνταγών ναρκωτικών από τις αρμόδιες Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών .

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες ασθενών θα εξακολουθήσει αυστηρά να ισχύει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ναρκωτικών φαρμάκων, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 90 του ν. 4600/2019 και εφαρμόζεται από 15-07 -2019.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Η ιστοσελίδα  fskilkis.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.