18
Πεμ, Ιουλ

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη

Επιστημονικά Άρθρα
Typography

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ)  αφορά την πλειονότητα των ανδρών που ξεπερνούν την ηλικία των 60 χρόνων.Ο προστάτης αδένας φυσιολογικά διογκώνεται - μεγαλώνει με την ηλικία.

yperplasia_prostati_1Σημαντικό είναι να ...

Καταλάβουμε ότι μπορεί να υπάρχει και υπερπλασία (διόγκωση) του προστάτη και καρκίνωμα μαζί.

Συμπτώματα

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι τα ενοχλήματα που ο ασθενής αισθάνεται, αποτελούν τα υποκειμενικά ευρήματα της εξέτασης, όπως η συχνουρία, ημερήσια και νυκτερινή, η δυσουρία και η επιτακτική ούρηση, η αιματουρία και η επίσχεση των ούρων, οξεία ή χρόνια. Επίσης ελάττωση της ακτίνας ούρησης ,υποτροπιάζουσες  ουρολοιμώξεις, παρουσία υπολειπόμενου ποσού ούρων ως και επιπτώσεις στη λειτουργία και μορφολογία του ανώτερου ουροποιητικού.

Διορθικός Υπέρηχος  

dop1Η διορθική υπερηχογραφία, Transrectal ultra sound (TRUS),προσφέρει στον ουρολόγο πάρα πολλές και σημαντικές πληροφορίες για τον προστάτη.

Μας δίνει εικόνες του περιβάλλοντος ιστού κι επιτρέπει στο γιατρό να εξετάσει τον αδένα για τυχόν ανωμαλίες (π.χ. αν είναι υπερπλαστικός - διογκωμένος προστάτης , αν υπάρχει υποψία για καρκίνο στον προστάτη,προστατίτιδες,αποστήματα , λιθιάσεις κ.α).

dop2Ο διορθικός υπέρηχος ή και η κατευθυνόμενη-στοχευμένη βιοψία του προστάτη  μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την διάγνωση του καρκίνου του προστάτη σε ασθενείς με ύποπτη δακτυλική εξέταση του προστάτη ή σε αυξημένα επίπεδα PSA,επίσης για την αξιολόγηση του όγκου του προστάτη, για την ανίχνευση φλεγμονών  (π.χ.προστατίτιδα), αποστήματα,επασβεστώσεις ενώ συμβάλει στον προσδιορισμό των αιτίων της υπογονιμότητας.

Επίσης χρησιμοποιείται στην παρακολούθηση κι αντιμετώπιση των διαγνωσμένων καρκινωμάτων ( βραχυθεραπεία και cryotherapy).

Η Διαδικασία

Ο ασθενής πρέπει να διακόψειτην λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων (που αραιώνουν το  αίμα όπως π.χ ασπιρίνη,ιβουπροφαίνη κ.α) για μία εβδομάδα έως 10 ημέρες πριν την εξέταση.Λαμβάνεται από την προηγούμενη μέρα αντιβίωση (π.χ.όπως κινολόνη).

Επίσης μπορεί να γίνει χρήση κάποιου υπακτικού την προηγουμένη για τον καθαρισμό του εντέρου.

Ο ασθενής μπορεί να τοποθετηθεί σε πλαγία θέση ή αν θα γίνει και βιοψία μπορεί να τοποθετηθεί και σε γυναικολογική θέση ανάλογα τον ασθενή και την εμπειρία του θεράποντος ιατρού.


Επιπλοκές

Η εξέταση δεν συνδέεται με παρενέργειες ή επιπλοκές.
Αν πραγματοποιηθεί βιοψία τότε μπορεί να υπάρξει αιματουρία ή αιμορραγία από το ορθό και καμιά φορά πυρετός.
Μας δείχνει επίσης αν υπάρχουν ,

  • Ύποπτες περιοχές
  • Αποστήματα
  • Επασβεστώσεις
  • Πληροφορίες στο επίπεδο των προστατίτιδων
  • Πληροφορίες στο επίπεδο υπογονιμότητας

Θεραπεία

pills_akrateiaΗ φαρμακευτική θεραπεία στην ΚΥΠ, εφαρμόζεται στις περιπτώσεις με ήπια ενοχλήματα, κυρίως συχνουρίας, επιτακτικής ούρησης και ήπιας δυσουρίας σε φυσιολογικά όρια ή σε περιπτώσεις ασθενών με βαρύτερα ενοχλήματα που δεν θέλουν ή δεν μπορούν, για άλλους λόγους να χειρουργηθούν ή θέλουν να αναβάλλουν για κάποιο χρονικό διάστημα την εγχείρηση.

Η χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται στους ασθενείς με έντονα υποκειμενικά ενοχλήματα ή με ηπιότερα, αλλά ενοχλητικά που δεν υποχωρούν με τη φαρμακευτική θεραπεία ή άνδρες με αντικειμενικά ευρήματα (συχνές υποτροπές ουρολοιμώξεων, υπολειπόμενο ούρων, λιθίαση της κύστης, επιπτώσεις στη μορφολογία και τη λειτουργία του μέσου και ανώτερου ουροποιητικού), η οποία χειρουργική θεραπεία τους απαλλάσσει οριστικά από το αποφρακτικό αίτιο της ουρήθρας.

Η εγχείρηση, η προστατεκτομή διουρηθρικά ή ανοικτά ανάλογα με το μέγεθος του προστάτη αλλά και την κρίση του χειρουργού κατά περίπτωση.

Πρέπει να ξέρουμε ότι...

Και μετά την αφαίρεση του προστάτη είτε ανοικτά είτε διουρηθρικά ο προστάτης ξαναδημιουργείται. Αυτό σημαίνει ότι δεν αλλάζουν καθόλου οι πιθανότητες αναπτύξεως καρκινώματος.  Άρα μία φορά τον χρόνο πρέπει: PSA και Δακτυλική εξέταση

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι ύποπτο τότε προβαίνουμε στον πλήρη έλεγχο που πρέπει και έχουμε αναφέρει σε άλλα κεφάλαια.

Dr Πέτρος Δ. Θάνος

Χειρούργος Ουρολόγος

Η ιστοσελίδα  fskilkis.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.