15
Σαβ, Ιουν

Μύθοι και Πραγματικότητα στα προβλήματα του Ουροποιητικού συστήματος

Επιστημονικά Άρθρα
Typography

1. Έχει σχέση η προστατίτιδα με τον καρκίνο του προστάτη; OXI
Απάντηση : Eίναι δύο τελείως διαφορετικά θέματα που φυσικά μπορεί να συνυπάρχουν.

truth and lies2. Αποτελεί η προστατίτιδα αίτιο υπογονιμότητας; NAI
Απάντηση : Τα σπερματοζωάρια παράγονται στους όρχεις και στην πορεία του το σπέρμα διέρχεται από τον προστάτη όπου κι εμπλουτίζεται με διάφορες ουσίες.Αν υπάρχει προστατίτιδα δηλαδή φλεγμονή στον προστάτη φυσικά και θα δημιουργήσει πρόβλημα στο σπέρμα και κατ επέκταση στην γονιμότητα.

3. Προκαλεί κάποια βλάβη στον προστάτη η έντονη σεξουαλική ζωή; OXI
Απάντηση: Όχι , αντιθέτως βοηθάει τον προστάτη να διώχνει κατά την εκσπερμάτιση φλεγμονώδη στοιχεία (μικρόβια) και να προκαλείται καλύτερη ποιοτητα σεξουαλικής ζωής.

4. Eχει νόημα να κάνει ένας άντρας στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου γενική ούρων; OXI
Απάντηση: Δεν έχει καμία σχέση η ουρολοίμωξη (η ύπαρξη μικροβίων στα ούρα) στην γυναίκα και τον άντρα .Στον άντρα παρεμβάλλεται ο προστάτης που τα συμπτώματα του ομοιάζουν πολλές φορές με την ουρολοίμωξη-κυστίτιδα στην γυναίκα.Έτσι λοιπόν αν δοθεί γενική ούρων στον άντρα συνήθως είναι αρνητική διότι το πρόβλημα βρίσκεται στον προστατη που είναι μπροστα από την κύστη και ερεθίζει.

5. Υπάρχει λάσπη όταν δεν βρίκεται λιθίαση στο ουροποιητικό σύστημα; OXI
Απάντηση: Eίναι μία πολύ λάθος εκφραση που την λέει ένας γιατρός όταν δεν βρίσκει κάποιο πρόβλημα . Ή υπάρχει λίθος μικρός , μεγάλος ,κομματάκια λίθου κτλ ή όχι

6. Επηρεάζεται ο κωλικός του νεφρού ή το να αποβληθεί μία πέτρα,  ένας λίθος με το περπάτημα; OXI
Απάντηση: Όχι διότι τα νεφρά και οι ουρητήρες είναι «σπλαχνικά» όργανα όπως πχ η καρδιά, ο σπλήνας , το ήπαρ κτλ ,άρα είναι τελείως άσχετο το ένα από το άλλο

7. Tα πολλά υγρά βοηθούν στο να αποβληθεί ένας λίθος; OXI
Απάντηση: Όχι , αντιθέτως μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο πρόβλημα .Απ την στιγμή που υπάρχει λίθος - απόφραξη τα πολλά υγρα κάνουν κακό στο νεφρικό σύστημα διότι δεν είναι σε θέση να αποβάλλει τα ούρα που δημιουργούνται ,λόγω της απόφραξης.

8. Πρέπει μία γυναίκα με συμπτώματα ουρολοίμωξης να παίρνει αντιβίωση; OXI
Απάντηση: Όχι , θα πρέπει πρώτα να γίναι γενική και καλλιέργεια ούρων , αν εκεί φανούν πολλά πυοσφαίρια τότε ναι , αλλά δεν σημαίνει ότι όταν υπάρχουν συμπτώματα πρέπει  να προέρχονται από την ουρολοίμωξη , μπορεί να υπάρχει άλλοάλλος λόγος.

Πέτρος Δ. Θάνος

Χειρούργος Ουρολόγος

Η ιστοσελίδα  fskilkis.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.