25
Τρι, Ιουν
27 Νέα Άρθρα

Οδηγίες εκτέλεσης και υποβολής συνταγών για το ΤΥΠΕΤ

ΤΥΠΕΤ
Εργαλεία
Typography

Από 1-5-2015 τίθεται σε ισχύ η νέα σύμβαση προμήθειας φαρμάκων, που υπογράφηκε μεταξύ του ΠΦΣ και του Ταμείου Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ).

Συνεπώς όλα τα φαρμακεία από την ανωτέρω ημερομηνία θα χορηγούν τα φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΤΥΠΕΤ με την καταβολή μόνο της συμμετοχής τους.

Οι συνταγές θα παραλαμβάνονται και θα υποβάλλονται συλλογικά προς το ΤΥΠΕΤ  από ΔΙΛΟΦΑΚΙΛ, στις ίδιες ημερομηνίες που γίνεται και η παραλαβή των συνταγών του ΕΟΠΥΥ.

Το Φαρμακείο θα πρέπει να υποβάλει ένα κλειστό φάκελο, μέσα στον οποίο θα υπάρχει ένα (1) μόνο τιμολόγιο και μία αναλυτική κατάσταση σε τρία (3) αντίγραφα, συνοδευόμενη με τις συνταγές χωρισμένες σε χειρόγραφες και ηλεκτρονικά εκτελεσμένες. Πάνω στο φάκελο θα αναγράφεται η επωνυμία του φαρμακείου, το πλήθος των συνταγών και  το Συνολικό ποσό συνταγών, το Συνολικό ποσό συμμετοχής ασφαλισμένων και Συνολικά αιτούμενο ποσό από το φαρμακείο.

Χειρόγραφες συνταγές θα αποζημιώνονται μόνο αν φέρουν την ένδειξη αδυναμίας ηλεκτρονικής εκτέλεσης από το φαρμακείο ή αν δεν προβλέπεται η ηλεκτρονική τους εκτέλεση.

Η χειρόγραφη συνταγή για την οποία δεν προβλέπεται ηλεκτρονική εκτέλεση, θα πρέπει να συνοδεύεται και από μία εκτύπωση από το πρόγραμμα του φαρμακείου.

Σε περίπτωση που κάποιο φαρμακείο έχει λίγες συνταγές, θα μπορεί να τις υποβάλλει ανά τρίμηνο αλλά με ένα μόνο τιμολόγιο πάντα την κάθε φορά και μέσα στην τρέχουσα χρήση.

Το ΤΥΠΕΤ αποζημιώνει την λιανική τιμή των φαρμάκων, συνεπώς δεν έχει ασφαλιστική τιμή. Θα πρέπει ως εκ τούτου να ελέγξετε αν τα προγράμματα των φαρμακείων σας αντιμετωπίζουν τις ιδιαιτερότητες του ΤΥΠΕΤ.

Πάνω σε κάθε συνταγή που εκδίδεται από τους ιατρούς και αφορά ασφαλισμένο του ΤΥΠΕΤ, αναγράφονται οι τυχόν θεωρήσεις που απαιτούνται και οι οποίες θα πρέπει να ελέγχονται πριν την εκτέλεσή τους.

Συνταγές που απαιτούν θεώρηση και δεν έχουν θεωρηθεί δεν θα αποζημιώνονται.

Υπενθυμίζουμε ότι για το ΤΥΠΕΤ ισχύουν τα παρακάτω:

Για συνταγές κόστους άνω των 100,00€, για Αθήνα, Πειραιά & Θεσσαλονίκη, απαιτείται προέγκριση ελεγκτή ιατρού Τ.Υ.Π.Ε.Τ.

Για συνταγές κόστους άνω των 250,00 € για την υπόλοιπη χώρα, απαιτείται προέγκριση ελεγκτή ιατρού Τ.Υ.Π.Ε.Τ.

Εκτός και αν αυτές οι συνταγές έχουν συνταγογραφηθεί στα ιατρεία του ΤΥΠΕΤ η της Ο.Α.Τ.Υ.Ε. στην Πάτρα ή από οποιαδήποτε μονάδα συνταγογράφησης.

Για συνταγές κόστους άνω των 600,00€, καθώς και για φάρμακα εξωσωματικής γονιμοποίησης, Botox  & Disport, ανεξαρτήτως ποσού, απαιτείται προέγκριση της Υ.Ε. Τ.Υ.Π.Ε.Τ.

Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται ορισμένες ακόμα ιδιαιτερότητες στον τρόπο χορήγησης και αποζημίωσης φαρμάκων από το ΤΥΠΕΤ.

ΠΙΝΑΚΑΣ

Για τα ακόλουθα σκευάσματα:

1) τα αναλώσιμα υλικά της νόσου του διαβήτη (ταινίες σακχάρου, σύριγγες ινσουλίνης και βελόνες),
2) τα ομοιοπαθητικά φάρμακα,
3) τα γαληνικά,
4) τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που εμπεριέχουν Ω-3 λιπαρά οξέα,
5) τα εισαγόμενα μέσω ΙΦΕΤ φάρμακα ,
6) τα σκευάσματα ειδικής διατροφής και
7) το εμβόλιο Bexsero.

οι ασφαλισμένοι του ΤΥΠΕΤ καταβάλλουν το σύνολο της λιανικής αξίας στο φαρμακείο και για την αποζημίωσή τους απευθύνονται στις υπηρεσίες του Ταμείου.

• Για τα φάρμακα εξωσωματικής, Botox και Disport απαιτείται προέγκριση της Υγειονομικής Επιτροπής του Τ.Υ.Π.Ε.Τ. ανεξαρτήτως ποσού.

• Για τη συνταγογράφηση φαρμάκων τα οποία δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα, ο θεράπων ιατρός πρέπει να συμπληρώνει το ειδικό έντυπο Α (έντυπο ΕΟΦ) και να γνωματεύει για την πορεία της νόσου . Απαιτείται προέγκριση από τον ΕΟΦ και την Υγειονομική Επιτροπή του Τ.Υ.Π.Ε.Τ.

• Το ΤΥΠΕΤ δεν αποζημιώνει τα φάρμακα που δεν είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ, τα φάρμακα των οποίων η θεραπευτική δράση δεν έχει τεκμηριωθεί και τα φάρμακα που είναι σε πειραματική φάση.

• Το Τ.Υ.Π.Ε.Τ. δεν αποζημιώνει φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα τα οποία χορηγούνται με ιατρική συνταγή και συγκαταλέγονται στον αρνητικό κατάλογο, καθώς επίσης και φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των μη υποχρεωτικά συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).


Τα στοιχεία που θα αναγράφονται στο τιμολόγιο για το ΤΥΠΕΤ είναι:

Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ)
Υπηρεσία Φαρμάκων
Σοφοκλέους 15, Αθήνα 105 52
ΑΦΜ: 090016381, ΔΟΥ: Α’ Αθηνών

Για τις θεωρήσεις των συνταγών οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να απευθύνονται στον ιατρό Κο Σιώμο τηλ. 23102819279 και Fax. 2315508201 (θα προσκομίζονται ή αποστέλλονται μέσω fax).

Προσοχή! Από τη Δευτέρα 10 Απριλίου 2017 έχει τεθεί σε λειτουργία η διαδικασία ηλεκτρονικής θεώρησης των συνταγών των φαρμάκων (μέσω Η.ΔΙ.Κ.Α.), όπου αυτό απαιτείται.

 

Η ιστοσελίδα  fskilkis.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.