16
Τρι, Απρ
0 Νέα Άρθρα

Νέος πίνακας ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ για τη χορήγηση αναλωσίμων Σ.Δ. ανά τύπο σακχαρώδους διαβήτη (ΦΕΚ Β’ 89-16-01-23)

Π.Φ.Σ.
Typography

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος - Αριθμ. Πρωτ. 1281/24-03-2023 - Θέμα: «Νέος πίνακας ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ για τη χορήγηση αναλωσίμων Σ.Δ. ανά τύπο σακχαρώδους διαβήτη»

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 89/16-01-23, η απόφαση της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για προσάρτηση του παρακάτω Πίνακα ως Παράρτημα Ι «ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ» του άρθρου 47 της υπό στοιχεία ΕΑΛΕ/Γ.Π.80157/31-10-2018 (Β’ 4898) ΚΥΑ με περιεχόμενο «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)», όπως αυτό έχει αντικατασταθεί πρόσφατα, με την παρ. 4 της υπό στοιχεία ΕΑΛΕ/Γ.Π. 47749/ 14-12-2022 (Β’ 6544) κοινής απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Υγείας.

Σύμφωνα με την κοινή Υπουργική απόφαση Αριθμ.ΕΑΛΕ/Γ.Π. 47749/ 14-12-2022 (Β’ 6544), «Δεν καταβάλουν συμμετοχή οι δικαιούχοι με Σακχαρώδη Διαβήτη για τα υλικά όπως ορίζονται στο σχετικό Παράρτημα».

Ακολουθεί το Παράρτημα Ι ΑΡΘΡΟΥ 47, με τις ποσότητες αναλωσίμων Σακχαρώδη Διαβήτη οι οποίες χορηγούνται ανά τύπο διαβήτη :


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΑΡΘΡΟΥ 47

“ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ”

της υπό στοιχεία ΕΑΛΕ/Γ.Π.80157/1.11.2018 (Β’ 4898) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία ΕΑΛΕ/Γ.Π. 47749/14-12-2022 (Β’ 6544) κοινή απόφαση.

Τα αναλώσιμα Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) χορηγούνται ως εξής:

I) ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΣΕ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΜΕ

• ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 1
• ΜΕΡΙΚΗ Ή ΟΛΙΚΗ ΠΑΓΚΡΕΑΤΕΚΤΟΜΗ Η΄ ΣΟΒΑΡΗ ΒΛΑΒΗ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
• ΣΔ ΜΕ ΑΝΤΛΙΑ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ

1) έως 200 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/μήνα
2) έως 50 ταινίες μέτρησης κετονών/έτος
3) έως 200 σκαρφιστήρες/μήνα
4) έως 200 σύριγγες ινσουλίνης μιας χρήσης με βελόνες/μήνα ή έως 200 βελόνες
φυσιγγοσυρίγγων/μήνα.

Σε περίπτωση που ο ασθενής φέρει αντλία ινσουλίνης χορηγούνται έως 100 βελόνες για χορήγηση ινσουλίνης με πένα/έτος (σε περίπτωση εμπλοκής αντλίας ή πρόσθετης δόσης) ή έως 100 σύριγγες ινσουλίνης μιας χρήσης με βελόνες/έτος.

5) α. ένα σύστημα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης και τα αναλώσιμά του ανάλογα με την τεχνολογία του συστήματος. Συγκεκριμένα αποζημιώνεται αισθητήρας-πομπός συνεχούς καταγραφής και τα αναλώσιμα του.

ή

β. ένα σύστημα στιγμιαίας μέτρησης γλυκόζης και τα αναλώσιμά του ανάλογα με την τεχνολογία του συστήματος. Συγκεκριμένα αποζημιώνεται αισθητήρας-πομπός στιγμιαίας μέτρησης.

Στην περίπτωση χρήσης συστήματος καταγραφής γλυκόζης (συνεχούς ή στιγμιαίας) χορηγούνται παράλληλα έως 50 ταινίες μέτρησης σακχάρου αίματος/μήνα και έως 50 σκαρφιστήρες/μήνα για έλεγχο τιμών σε περίπτωση συμπτωμάτων του ασθενούς και δεν αποδίδονται τα αναλώσιμα των παραπάνω κατηγοριών 1 και 3. Το κόστος των ταινιών και σκαρφιστήρων για τη βαθμονόμηση του συστήματος καταγραφής συμπεριλαμβάνεται στην τιμή αποζημίωσης για τη χρήση του συστήματος και δεν αποζημιώνεται ανεξάρτητα.

6) Αντλία ινσουλίνης, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση στο Μητρώο Αποζημιούμενων Προϊόντων

7) Αναλώσιμα αντλίας ινσουλίνης:

• καθετήρες έγχυσης ινσουλίνης έως 10 σε αντλίες τύπου patch ή έως 15 σε συμβατικές αντλίες (σετ καθετήρα και σωλήνα)/μήνα
• έως 15 δεξαμενές για συμβατικές αντλίες/μήνα
• έως 4 μπαταρίες για συμβατικές αντλίες/μήνα

II) ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΣΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2 ΙΝΣΟΥΛΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟ

1) έως 100 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/μήνα
2) έως 30 ταινίες μέτρησης κετονών/έτος
3) έως 100 σκαρφιστήρες/μήνα
4) έως 100 σύριγγες ινσουλίνης μιας χρήσης με βελόνες/μήνα ή έως 100 βελόνες φυσιγγοσυρίγγων/μήνα.

ΙΙI) ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΣΕ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2 ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΓΩΓΗ ΜΕ ΔΙΣΚΙΑ

1) έως 50 ταινίες μέτρησης σακχάρου αίματος/δίμηνο
2) έως 50 σκαρφιστήρες/δίμηνο

ΙV) ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΣΕ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2 ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΝΕΣΙΜΗ ΑΓΩΓΗ ΕΚΤΟΣ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ

1) έως 50 ταινίες μέτρησης σακχάρου αίματος/δίμηνο
2) έως 50 σκαρφιστήρες/δίμηνο
3) έως 100 βελόνες φυσιγγοσυρίγγων/δίμηνο για τους ασθενείς που λαμβάνουν GLP-1
ανάλογα, τα οποία δεν φέρουν ενσωματωμένη βελόνα στην προγεμισμένη σύριγγα

V) ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΣΕ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2 ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΙΤΑ

1) έως 50 ταινίες μέτρησης σακχάρου αίματος/τρίμηνο
2) έως 50 σκαρφιστήρες/τρίμηνο

VI) ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΣΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΥΗΣΗΣ

1) έως 150 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/μήνα
2) έως 50 ταινίες μέτρησης κετονών
3) έως 150 σκαρφιστήρες/μήνα
4) έως 150 σύριγγες ινσουλίνης μιας χρήσης με βελόνες/μήνα ή έως 150 βελόνες φυσιγγοσυρίγγων/μήνα
5) α. ένα σύστημα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης και τα αναλώσιμά του ανάλογα με την τεχνολογία του συστήματος. Συγκεκριμένα αποζημιώνεται αισθητήρας-πομπός συνεχούς καταγραφής και τα αναλώσιμα του.

ή

β. ένα σύστημα στιγμιαίας μέτρησης γλυκόζης και τα αναλώσιμά του ανάλογα με την τεχνολογία του συστήματος. Συγκεκριμένα αποζημιώνεται αισθητήρας-πομπός στιγμιαίας μέτρησης.

Στην περίπτωση χρήσης συστήματος καταγραφής γλυκόζης (συνεχούς ή στιγμιαίας) χορηγούνται παράλληλα έως 50 ταινίες μέτρησης σακχάρου αίματος/μήνα και έως 50 σκαρφιστήρες/μήνα για έλεγχο τιμών σε περίπτωση συμπτωμάτων του ασθενούς και δεν αποδίδονται τα αναλώσιμα των παραπάνω κατηγοριών 1 και 3. Το κόστος των ταινιών και σκαριφιστήρων για τη βαθμονόμηση του συστήματος καταγραφής συμπεριλαμβάνεται στην τιμή αποζημίωσης για τη χρήση του συστήματος και δεν αποζημιώνεται ανεξάρτητα.

Τα ανωτέρω συστήματα χορηγούνται αποκλειστικά για το χρονικό διάστημα της κύησης.

Η τιμή αποζημίωσης των αναλωσίμων του Σακχαρώδη Διαβήτη και των συστημάτων συνεχούς καταγραφής ή στιγμιαίας μέτρησης γλυκόζης καθορίζονται με αποφάσεις του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Οργάνωσης και Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας. Για τον υπολογισμό των τιμών αποζημίωσης θα ληφθούν υπόψη η ισχύουσα νομοθεσία καθορισμού τιμής αποζημίωσης και κριτήρια αξιολόγησης.


Με Εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος                             Ο Γραμματέας

 

Απόστολος Βαλτάς            Εμμανουήλ Κατσαράκης

 
 
 
 

Η ιστοσελίδα  fskilkis.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.